Sultanahmet Kızlarağası Medresesi'nde bulunan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nde düzenlenen açılış programına; Türkiye Yazarlar Birliği Kurucusu D. Mehmet Doğan ve Filistinli şair İbrahim Nasrallah'ın yanı sıra Edebiyat dünyasından birçok önemli isim katıldı.
Kur'an-ı Kerim tilaveti ve liseli öğrencilerin seslendirdiği Filistin ezgileriyle başlayan programın açılışında konuşan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Filistin mücadelesinin en önemli cephelerinden birisinin edebiyat olduğunu belirterek ihmal edilen her alanın kaybedilmiş bir mevzi olduğunun altını çizdi.
Mahmut Bıyıklı
Kültürel intifada çağrısında bulunan Bıyıklı, 'Filistin meselesinde herkes üzrine düşeni yapmaya çalışıyor. Biz de Filistin davasının kültürel cephesini boş tutmak istemiyoruz. Filistin'in kültür cephesinde Türkiye'de ödevimizi hakkıyla yerine getiremiyoruz. Maalesef Türkiye'de Filistin, olaylar arttığında gündeme geliyor. Oysa ki Filistin'in kültürünü, edebiyatını her zaman canlı tutmamız gerekiyor. Bu faaliyetle inşallah Filistin'in daha çok gündeme taşınmasını hedefliyoruz.' dedi.
Filisttinli gazteci-yazar Gassan Kenefanî'nin 'siyasi siyonizm ortaya çıkmadan önce edebi siyonizm ortaya çıktı' sözüne atıfta bulunarak konuşmasını sürdüren Bıyıklı, 'Bugün Gazze'deki Kassam Tugayları hangi dirençle zalimlere karşı dirreniyorsa Türkiyedeki edebiytçılar da aynı dirençle yasmak, söylemek ve konuşmak ödevinde. Fransız başvekil, Paris işgal edildiğinde kabineini toplayıp, 'size çok kötü birhaberim var. Savaş şiddetlendi ve Paris'i kaybetmek üzereyiz. Bir de güzel haberim var. Möller'in tüm eserlerini koruduk. Möller ve eserleri yaşadıkça Fransa ebediyen yaşayacaktır' diyor. Biz de Filistin'in edebiytını diri tuttukça, Filistin'i anlatan esrleri Türkiye'de tanıttıkça ve bundan sonra Filistin'I anlatan eserler yazdıkça filisstin ebediye yaşayacaktır.' diye konuştu.
D. Mehmet Doğan
Programda bir konuşma yapan Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, 'Bugün burada Filistin temalı bir edebiyat festivalinin yapılması güzel bir başlangıçtır. Filistin konusunu, edebiyat, sanat, kültür, sinema ve her alanda yaygınlaştırmak mecburiyetindeyiz. Eğer bunu başaramazsak unutulmuşlukla karşı karşıya kalırız. Eğer Çanakkale şiiri olmasaydı bu kadar aklımızda kalmayacaktı. Mehmet Akif'in mısraları Çanakkale ruhunun zihnimizde hep diri tutuyor. Filistin edebiyatına ihtiyaç var. Bu Türkiye'de yapılıyor ama daha güçlü bir çalışma yapılmalı.' şeklinde konuştu.
Filistin şiirinin en büyük temsilcilerinden İbrahim Nasrallah da programda bir konuşma gerçekleştirdi. Programın sonunda Filistin edebiyatına katkı sunan Filistinli ve Türkiyeli yazar ve şairlere ödül verildi.
15. İstanbul edebiyat festivali, 26 Aralık itibarıyla 5 ün boyunca Rami Kütüphanesi'nde çeşitli etkinliklerle devam edecek. Festival, 29 Aralık Cuma günü Ayasofya Camii'nde Filistinli şehit şairler için okunacak mevlid ve dua program ile son bulacak. (İLKHA)