Siirt Fıstığında Hileli Ticaret Alarmı: Çiftçilerin Emeği Tehlikede Siirt Fıstığında Hileli Ticaret Alarmı: Çiftçilerin Emeği Tehlikede

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Strazburg'da düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda yaptığı açıklamada, Macaristan'ın yaklaşık 20 milyar avroluk fonunun dondurulduğunu ve bu fonların, gerekli bütün koşulların yerine getirilmeden serbest bırakılmayacağını belirtti.

Von der Leyen, Macaristan'ın AB fonlarına erişiminde yapılan değerlendirmelerde, birliği bir araya getiren temel değerlerle ilgili bir konuda olduklarını vurgulayarak, göreve geldiklerinde bütün üye ülkelere karşı adil bir tutum benimserken birliğin hukukun üstünlüğünü koruma sözü verdiklerini ifade etti.

Adalet reformu yasasını ele alan Von der Leyen, Macaristan'ın geçen yıl bu yasayı kabul ettiğini ve bu yasanın yargı bağımsızlığını güçlendirdiğini, aynı zamanda yargıya siyasi müdahale olasılığını sınırladığını belirtti. Von der Leyen, uyum fonları koşullarını karşılamak için söz konusu yasanın gerekli olduğunu ifade etti.

Von der Leyen, "Aynı zamanda yaklaşık 20 milyar avro fon donmuş halde duruyor." diyerek, fonların LGBT hakları, akademik özgürlük ve sığınmacı haklarına ilişkin endişeler nedeniyle askıya alındığını ve bazılarının koşulluluk mekanizması kapsamında bloke edildiğini belirtti. Fonların, Macaristan'ın gerekli bütün koşulları yerine getirene kadar bloke edileceğini vurguladı.

Editör: Ömer Faruk