HABER MERKEZİ - ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, görev süresinin ilk yılında daha fazla göçmeni sınır dışı etme hedefiyle yoğun çaba harcıyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi dört mevcut ve eski federal yetkiliye göre, özel görüşmelerde sık sık dile getirilen hedef rakam: 1 milyon göçmen.
Bu sayı, şimdiye kadarki sınır dışı istatistiklerini geride bırakacak bir hedef. Örneğin, Barack Obama döneminde yıllık en fazla 400 bin kişi sınır dışı edilmişti.
Ancak isimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, Trump’ın ekibinin bu sayının nasıl hesaplandığını net şekilde belirtmediğini söylüyor.
Uzmanlara göre, mevcut bütçe, personel sayısı ve göçmenlerin çoğunun mahkemeye çıkma hakkı gibi faktörler göz önüne alındığında, bu hedefin gerçekçi olmadığı, hatta imkânsız olduğu düşünülüyor.
Washington Post’a konuşan yetkililere göre, Beyaz Saray danışmanı Stephen Miller, İç Güvenlik Bakanlığı ve diğer federal kurumlarla birlikte hemen her gün bu hedefin gerçekleştirilmesi için planlamalar yapıyor.
Yetkililerden ikisi, yaklaşık 1.4 milyon kişi hakkında daha önce kesinleşmiş sınır dışı kararı olduğunu ancak bu kişilerin ülkeleri tarafından geri kabul edilmediği için sınır dışı edilemediğini belirtti.
Trump yönetimi, bu kişileri kendi vatandaşı olmayan ülkelere göndermek için yaklaşık 30 ülkeyle müzakereler yürütüyor.
Bu ülkeler, “üçüncü ülkeler” olarak tanımlanıyor ve göçmenlerin gönülsüzce kabul edilmesi için çeşitli pazarlıklar yapılıyor.
Son dönemde mahkemeye sunulan resmi bir belgede, yönetim bu ülkelere "binlerce göçmeni" göndermeyi umduğunu belirtti.
ABD, yıllardır kişileri üçüncü ülkelere göndermeye çalışıyor, fakat Trump yönetiminin hedefi, ülke tarihindeki en büyük kitlesel sınır dışı operasyonunu gerçekleştirmek.
Yetkililer, hali hazırda bazı göçmenlerin Meksika, Kosta Rika ve Panama gibi vatandaşı olmadıkları ülkelere gönderildiğini açıkladı. Hatta bu ay içinde en az bir göçmen, yoğun müzakerelerin ardından Ruanda’ya gönderildi.