Haber Merkezi-AFAD ekipleri, Suriye'nin başkenti Şam'da yer alan ve insan hakları ihlalleriyle bilinen Sednaya Hapishanesi’nde mahsur kaldığı düşünülen kişiler için çalışmalarına başladı. AFAD Başkanı Okay Memiş ve Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, hapishane önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
AFAD Başkanı Memiş, Hatay’dan yola çıkan ekiplerin yaklaşık 6 saatlik bir yolculuğun ardından Şam’a ulaştığını belirtti. Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği aracılığıyla yerel otoritelerin talebi üzerine operasyonu başlattıklarını ifade eden Memiş, 43 araç ve 120 kişilik bir ekiple kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Çalışmalarda duvar arkası görüntüleme cihazları, yer radarı, arama köpekleri ve sismik akustik dinleme cihazları kullanılıyor.
Memiş, "Sednaya Hapishanesi, Esed rejiminin insanlık dışı uygulamaları nedeniyle mahkumların hayatını kaybettiği ve ağır travmalar yaşadığı bir yer. Bu alan, aynı zamanda kriminal delillerin bulunduğu bir bölge. Çalışmalarımızı büyük bir titizlikle yürütüyoruz" dedi. İletişimin zorlukla sağlandığını belirten Memiş, Ankara ile uydu telefonları aracılığıyla bağlantı kurduklarını kaydetti.
Köroğlu: "Savaş suçlarının izini süreceğiz"
Geçici Maslahatgüzar Burhan Köroğlu, Sednaya Hapishanesi’nde geçmişte işlenmiş büyük insan hakları ihlallerine dikkat çekerek, AFAD’ın yapacağı çalışmaların bu ihlalleri belgelemek açısından da önemli olduğunu söyledi. Köroğlu, sadece hapishane binası değil çevresinde de incelemeler yapılacağını belirtti.
Köroğlu, Suriye’deki savaş suçlarını işleyenlerin yargılanması için uzun süredir çalışmalar yapıldığını ifade ederek, Türkiye’nin bu süreçte aktif rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, Suriye’nin istikrar ve kalkınması için Türkiye’nin pek çok alanda destek verdiğini dile getirdi.
Yarın yapılacak temaslara değinen Köroğlu, geçici hükümetin Başbakanı Muhammed el Beşir ve HTŞ lideri Ahmed eş-Şera ile görüşme gerçekleştireceklerini açıkladı. Köroğlu, "Suriye'nin en büyük ihtiyacı istikrar ve saldırıların sona ermesi. Bu doğrultuda mevcut, meşru geçici hükümetle iş birliği yapıyoruz" dedi.
AFAD ekiplerinin Sednaya Hapishanesi’ndeki çalışmaları, hem insani yardım hem de uluslararası hukuka dayalı adalet arayışı açısından dikkatle takip ediliyor.