Maden ve Petrol Bakanlığı, Herat petrol sahasının faaliyete geçmesiyle birlikte Afganistan İslam Emirliği'nin enerji sektöründe önemli bir dönemeç yaşayacağını açıkladı. Bakanlık yetkilileri, Herat petrol sahasının işletilmesi ihalesinin üzerinden yaklaşık üç ay geçtiğini ve birçok firmanın bu alana büyük ilgi gösterdiğini belirtti.

Herat petrol sahasının, ülkenin güneybatısındaki 13 bölgeyi kapsadığı ve büyük yatırım gerektirdiği vurgulandı. Yetkililer, bu sahadan çıkacak petrol ve gazın Afganistan'ı enerji açısından kendi kendine yeterli hale getireceğini, aynı zamanda rezervin büyüklüğü sayesinde diğer ülkelere ihracat kapasitesi kazanılacağını ifade etti.

Mardin’de Filistin’e Destek Yürüyüşü: Kudüs Sevdalıları Bir Araya Geliyor Mardin’de Filistin’e Destek Yürüyüşü: Kudüs Sevdalıları Bir Araya Geliyor

MoMP Sözcüsü Humayun Afghan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Şimdiye kadar birçok şirket geldi, büyük şirketler geldi. Onlarla görüşmeler yapacak ve anlaşma sağlandığında, arama ve çıkarma süreci için onlarla sözleşme imzalayacağız" dedi.

Özel sektör temsilcileri ise özellikle petrol çıkarımı ve madencilik sektörlerine yatırım yapmaya istekli olduklarını belirterek, "Eğer hükümet, petrol sektöründeki yatırımların gelişmesi için gerekli koşulları sağlarsa, Afganistan hızla petrol ihraç eden bir ülke haline gelecektir" şeklinde görüş belirtti.

Daha önce MoMP, değeri 10,15 milyar Afgani'den fazla olan dört madencilik sözleşmesini dört yerel şirketle imzalamıştı.

Editör: Ömer Faruk