İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde, Ahbap Derneği üzerinden toplanan 6 Şubat depremleri yardım bağışlarının kullanımına ilişkin yürütülen soruşturmada 5’inci dalga operasyon başlatıldı. İstanbul merkezli 20 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyon kapsamında 53 şüphelinin yakalanması hedefleniyor.
Operasyona ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek, depremzedeler için yapılan bağışların kişisel menfaate dönüştürülmesine yönelik hiçbir girişime müsamaha göstermediklerini belirtti.
Soruşturmanın; İçişleri Bakanlığı müfettiş raporları, özel denetim raporları, derneğin mali kayıtları ve envanteri, banka hareketleri, bilirkişi incelemeleri ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda elde edilen deliller kapsamında yürütüldüğü bildirildi.
TOPLANAN BAĞIŞIN 950 MİLYONU NAKİT ÇEKİLMİŞ
Yapılan incelemelerde, 6 Şubat-31 Aralık 2023 tarihleri arasında depremzedelere ulaştırılmak üzere toplam 4,3 milyar lira bağış toplandığı belirlendi.
Bu paranın yaklaşık 4,2 milyar lirasının harcandığı, toplam 950 milyon liranın ise nakit olarak çekildiği tespit edildi. Nakit çekimlerinden birinin tek seferde 500 milyon lira olduğu kaydedildi.
Soruşturma kapsamında ayrıca 29 şirket ve 7 şahıs şirketine toplam 1 milyar 757 milyon 547 bin 770 lira transfer edildiği belirlendi.
Bazı yüksek tutarlı harcamaların karşılığında mal veya hizmet alımı bulunmadığı, yardımların nakliyesinden şahsi menfaat sağlandığı ve bazı yardım malzemelerinin kamu kurumlarına faturalarda belirtilen miktardan eksik teslim edildiği yönünde tespitler yapıldı.
İzmit'teki depolarda yapılan incelemelerde ise depremzedeler için temin edilen yüzlerce çadır, tekerlekli sandalye, elektrikli bisiklet, kırtasiye ürünü ve çeşitli yardım malzemesinin kullanılmadan bekletildiği tespit edildi.
Söz konusu malzemelerin hak sahiplerine ulaştırılması için gerekli işlemlerin başlatıldığı bildirildi.
Para transferi gerçekleştirilen şirketlerin gerçek ticari faaliyetlerinin belirlenmesine yönelik incelemelerin de sürdüğü belirtildi.
Bakan Gürlek, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına, operasyonu gerçekleştiren İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne ve süreçte görev alan kamu görevlilerine teşekkür etti.
Gürlek, vatandaşların iyi niyetinin ve yardımseverliğinin istismar edilmesine karşı hukuk devletinin tüm imkanlarının kararlılıkla kullanılmaya devam edileceğini ifade etti.
HİLAL HİKMET YEŞİLBUDAK6 Şubat depremlerinde milletimizin yaşadığı büyük acıyı, vatandaşlarımızın dayanışma duygusunu ve depremzedelerimiz için yapılan bağışları kişisel menfaate dönüştürmeye yönelik hiçbir girişime müsamaha göstermiyoruz.
— Akın Gürlek (@abakingurlek) September 7, 2026
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız koordinesinde, Ahbap…