81 yaşındaki Ahmet Türk, DEM Parti çatısı altında Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığı başvurusu yapmıştı.

Ancak ön seçimde barajı aşamayınca Türk, daha önce ifade ettiği birinci tur şartını gerçekleştirerek adaylıktan çekildiğini açıkladı. Türk, kısa bir açıklama yaparak aktif siyasetten çekildiğini belirtti.

Hatırlatmak gerekirse, Ahmet Türk'ün terör örgütü PKK ile bağlantısı nedeniyle daha önce 2 kez yerine kayyum atanmıştı.

Ahmet Türk kimdir? İşte Biyografisi:

HÜDA PAR'dan DEM'e Sert Uyarı: "Bu Gittiğiniz Yol, Yol Değil, Vazgeçin" HÜDA PAR'dan DEM'e Sert Uyarı: "Bu Gittiğiniz Yol, Yol Değil, Vazgeçin"

Doğum Yeri: Mardin / Türkiye

Doğum Tarihi: 2 Temmuz 1942

Ahmet Türk, 2 Temmuz 1942 tarihinde Mardin'de dünyaya geldi. Lise mezunu olan Türk, Güneydoğu'nun köklü aşiretlerinden Kanco ailesine mensuptur.

1973 yılında Demokratik Parti'den Mardin Milletvekili olarak seçilen Türk, daha sonra bu partiden istifa ederek CHP'ye katıldı ve 1980 yılına kadar siyasi kariyerine bu çatı altında devam etti.

1987 yılında SHP'ye katılan Türk, 1989 yılında Paris'te düzenlenen Kürt konferansına katılması nedeniyle SHP'den ihraç edildi.

Ahmet Türk, 2009 yılında kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kurucularından biridir. Aysel Tuğluk ile birlikte DTP'nin ilk eş başkanlık sistemini uygulayan isimlerden biridir.

2007 Genel Seçimlerinde Bağımsız Mardin Milletvekili olarak parlamentoya giren Türk, kapatılan DTP'nin 2009 yılında kapatılmasının ardından milletvekilliğini kaybetti. 2014 yılında BDP'nin (Barış ve Demokrasi Partisi) desteğiyle Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Ahmet Türk, 2016 yılında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet suçlamalarıyla dava açıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alındıktan sonra 2016 yılında gözaltına alındı. 2017 yılında sağlık sorunları nedeniyle adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Ahmet Türk, 2019 Yerel Seçimlerinde HDP'nin Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı olarak görev aldı.

Editör: Ömer Faruk