Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Alihan Kuriş hakkında yürüttüğü "çıkar amaçlı suç örgütü" soruşturmasında yeni tutuklama kararları çıktı.
Başsavcılık koordinasyonunda İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar kapsamında 25 Ağustos'taki operasyonda gözaltına alınan 37 şüpheli, ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi.
Savcılıkta işlemleri tamamlanan şüphelilerin tamamı tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine gönderildi. Hakimlik, 37 şüpheliden 35'inin tutuklanmasına, 2'sinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
Soruşturma üç dalga halinde genişletildi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında daha önce iki operasyon düzenlenmişti. İlk operasyonda gözaltına alınan aralarında Alihan Kuriş'in de bulunduğu 38 şüpheliden 32'si hakkında tutuklama kararı verilmişti.
12 kişinin gözaltına alındığı ikinci operasyonun ardından soruşturma yeni delil ve tespitler doğrultusunda genişletildi.
25 Ağustos'ta gerçekleştirilen üçüncü dalga operasyonunda ise 54 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Operasyon kapsamında 38 şüpheli yakalanırken, 2 şüphelinin yurt dışında, birinin cezaevinde bulunduğu, 13 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü açıklanmıştı. Aynı soruşturma kapsamında 11 şirket ve 3 derneğe kayyum atanması kararlaştırılmıştı.
Mali işlemler soruşturmanın odağında
Başsavcılık soruşturmanın dini faaliyetlere yönelik olmadığını, şüpheli mali işlemler üzerinden yürütüldüğünü bildirdi.
Soruşturma kapsamında çıkar amaçlı suç örgütü yöneticiliği, nitelikli dolandırıcılık, Vergi Usul Kanunu'na muhalefet ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama iddiaları inceleniyor.
Dosya kapsamında yapıyla mali ve ticari bağlantıları bulunduğu değerlendirilen şirketler de mercek altına alındı. Üçüncü dalga operasyonla birlikte şirket ve derneklere yönelik kayyum kararları da soruşturmanın mali boyutunu genişletti. (İLKHA)