Güncel

Alper Gezeravcı'nın Uzay İstasyonu Macerası: Yapılacak Deneylerle Türkiye Uzaya Bilimsel Katkıda Bulunacak

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ulaştı ve Axiom-3 ekibiyle birlikte 14 gün boyunca çeşitli bilimsel deneyler yapacak.

Abone Ol

Alper Gezeravcı'nın uzay aracının UUİ'ye başarıyla kenetlenmesinin ardından Axiom-3 ekibi, Expedition 70 tarafından karşılandı. Gezeravcı, uzay istasyonundaki 14 günlük misyonu boyunca mikro yer çekimi ve uzay ortamında insan genetiği, biyoloji ve insan sağlığı alanlarında 13 deney gerçekleştirecek.

Deneyler arasında, uzay, havacılık ve savunma sanayii için malzeme geliştirmeye yönelik yüksek sıcaklıklara dayanıklı alaşımların üretimi, tek hücreli canlıların yer çekimsiz koşullarda büyüme testleri, Tuz Gölü'nde yetişen bitkinin uzay ortamındaki tepkisi gibi çeşitli konular bulunmaktadır.

Astronotların uzayda maruz kaldığı düşük yer çekimi, radyasyon, beslenme ve uykusuzluk gibi faktörlerin fizyolojik ve biyokimyasal değişimleri de bir deney konusu olacak. Ayrıca, uzay radyasyonunun kanserli hücre oluşumuna etkisi de incelenecek.

Diğer deneyler arasında tek hücreli canlıların uzay ve Antarktika'daki büyüme verilerinin karşılaştırılması, bitkilerin mikro yer çekimi altındaki değişimlerinin incelenmesi, propolis maddesinin mikro yer çekiminde bakteriler üzerindeki etkisinin araştırılması, ses frekans değişiminden rahatsızlıkların tespiti ve yapay zeka desteği ile düşük yer çekiminin neden olduğu rahatsızlıkların tanımlanması gibi konular bulunmaktadır.

Bu önemli bilimsel çalışmalar, Türkiye'nin ulusal uzay programı kapsamında TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA işbirliğiyle koordineli bir şekilde yürütülecek. Alper Gezeravcı, uzaydaki bu deneylerle Türkiye'nin bilim ve araştırma alanındaki katkısını artırmayı hedefliyor.