El Aksa İntifadası'nın 24. Yıldönümü El Aksa İntifadası'nın 24. Yıldönümü

Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan 40 dönüm alan üzerine kurulu Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi'nde yetiştirilen ıtır bitkisinin hasadı başladı. Bu özel bitkinin kas ağrılarını azalttığı ve depresyona iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca kozmetik sektöründe de kullanılan ıtır bitkisinin yağını elde etmek amacıyla AR-GE merkezinde su buharı distilasyon ünitesinde yoğun bir çalışma sürdürülmektedir.

Bahçede gerçekleştirilen hasat sonrasında, elde edilen ıtırlar AR-GE laboratuvarına taşınmaktadır. Burada su buharı distilasyon ünitesine alınan bitkilerin yağları çıkarılmaktadır. Su ile karışmayan uçucu organik sıvıların saflaştırılmasında kullanılan bu ünite, elde edilen uçucu yağları daha sonra kullanılmak üzere şişelemektedir. Oluşturulan ürünler, bahçenin içindeki satış mağazasında vatandaşlarla buluşturulmaktadır.

Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulmuş olup, çalışmaları Altınova Belediyesi tarafından yürütülmektedir. Hersek Lagünü Doğa Eğitim Merkezi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi, 12 adadan oluşmaktadır. Toplamda 28 dönüm alanda ekilen 350 civarında tıbbi aromatik bitki arasında tıbbi nane, oğul otu, aynısefa, tarhun, Japon nanesi, İzmir kekiği, İstanbul kekiği, lavanta, ada çayı, mabet ağacı, aronya, çemen, ıtır, çörek otu gibi çeşitler bulunmaktadır.

Bu özel bahçede yetiştirilen bitkilerden elde edilen çeşitler, başta sağlık ve kozmetik sektörü olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. AR-GE laboratuvarında geliştirilen çeşitlerden çay yapılıp, yağ çıkarılarak yeni ürünler elde edilmektedir. Ayrıca, tropik bitkiler için özel olarak kurulan serada, tropik bitkilerin adaptasyon süreçleri yakından takip edilmektedir.

Editör: Ömer Faruk