Dünyanın en uzun süre yanan ampulü olarak bilinen "The Centennial Light" adlı asırlık lamba hakkında ilginç bilgiler var. Bu sekiz santimetrelik lamba, Shelby Electric Company'nin kurucusu Adolphe Chaillet tarafından 1890'lı yıllarda manuel olarak yapıldı ve neredeyse 1901 yılından beri hiç sönmedi.

Hamas’tan Gazetecilerin Güvenliği İçin Çağrı: "Gazetecilere Yönelik Saldırılar Durdurulmalı Hamas’tan Gazetecilerin Güvenliği İçin Çağrı: "Gazetecilere Yönelik Saldırılar Durdurulmalı

Bu asırlık ampul, "Dünyanın en uzun süredir yanan ampulü" olarak Guinness rekorlar kitabına girdi ve istasyondaki bir kamera sayesinde internet üzerinden canlı olarak izlenebiliyor.

Ampul, 122 yıllık süre boyunca sadece iki kez sönerek dikkat çekti. 1976'da itfaiye istasyonunun yerinin değişmesi nedeniyle bir süre kapalı kaldı ve 20 Mayıs 2013 akşamı bir süre çalışmadığı fark edildi. Ancak ertesi gün yapılan kontrolde arızanın ampulden değil güç kaynağından kaynaklandığı tespit edildi.

2008 ve 2009 yıllarında asırlık ampul üzerine yapılan bir araştırmada, bilim insanı Prof. Deborah Katz, ampulün içindeki filamanların günümüzde kullanılan ampullerdekinden 8 kat daha kalın olduğunu ve muhtemelen karbondan yapıldığını belirledi. Katz, günümüzdeki ampullerde iletkenlerin ısındıkça elektrik iletme yeteneklerini kaybettiklerini söylerken, Shelby ampullerindeki iletkenlerin ısındıkça ışığın kalitesinin daha da arttığını kaydetti.

Yaklaşık 50 yıldır asırlık ampul ile ilgilenen ve "Işığın Bekçisi" olarak bilinen emekli İtfaiye Şefi Yardımcısı Tom Bramell, ampul hakkında açıklamalarda bulundu. Bramell, 1901 yılında Livermore Power and Water şirketinin sahibi Dennis Bernal tarafından İtfaiye Teşkilatına bağışlandığını belirterek, ampulün başka bir istasyonda bulunduğunu ve 1976'da şu anki istasyona taşındığını söyledi. Bramell, ampulün gerçekte 60 watt olduğunu, ancak insanların genellikle 4 watt olduğunu düşündüğünü ifade etti. Lambaya verilen elektrik seviyesinin düşürülerek aydınlatıldığını belirtti.

Editör: Ömer Faruk