Dünya

Arap Ülkeleri, İsrail'in Suriye'deki İşgalini Kınayarak BMGK'yi Toplamaya Karar Verdi

Arap ülkeleri, İsrail ordusunun Suriye'deki tampon bölgeyi işgal etmesini kınayarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) toplantı yapılması için harekete geçme kararı aldı.

Abone Ol

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Mısır ve diğer bazı Arap ülkelerinin girişimleri doğrultusunda Arap Birliği Konseyi'nin Kahire'de toplandığını duyurdu. Toplantının amacı, İsrail ordusunun Golan Tepeleri'ni işgal etmesinin ardından, Suriye sınırındaki tampon bölgeyi ele geçirme girişimini kınamak ve Arap ülkelerinin ortak tutumunu belirlemekti.

Arap Birliği Konseyi'nin aldığı kararda, İsrail'in Suriye'deki tampon bölgeye ve çevresindeki alanlara girmesi kınandı. Ayrıca bu adımın, 1974'te Suriye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmaya aykırı olduğu ifade edildi. Bu anlaşma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 350 sayılı kararı ile hala geçerli kabul ediliyor. Kararda, Golan Tepeleri'nin Arap Suriye toprakları olduğu ve öyle kalacağı vurgulandı.

Arap Birliği, İsrail'in uluslararası kararlara uymasını ve özellikle BM'nin 1981 tarihli 497 sayılı kararına bağlı olarak işgal ettiği Golan Tepeleri'nden çekilmesini talep etti. Toplantıda alınan karara göre, New York'taki bir Arap heyeti, İsrail'in Suriye topraklarını işgal etmesinin uluslararası güvenlik için tehdit oluşturduğunu belirterek, BMGK'de toplantı yapılması için harekete geçeceği ifade edildi.

İsrail ordusu, 8 Aralık'ta Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın talimatıyla Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye girmişti. Golan Tepeleri, 1967'den bu yana İsrail'in işgali altında bulunuyor ve 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'na göre, tampon bölge ve silahtan arındırılmış alan belirlenmişti. Netanyahu, yaptığı açıklamada, işgalin geçici olduğunu savunmuştu.