Güncel

Artan grip vakalarına karşı uzmanından tedbir çağrısı!

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, son günlerde artan mevsimsel grip vakaları ve alınması gereken önlemler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Sur, maske takmanın önemine vurgu yaparken özellikle riskli gruplara grip aşısı olmalarını tavsiye etti.

Abone Ol

Soğuk hava koşullarının gelmesiyle birlikte nezle ve grip vakalarında artışlar yaşanıyor. İnfluenza, ani başlayan ateşle birlikte yaygın vücut ağrısı, kas ağrıları, baş ağrısı, boğaz ağrısı, bazen burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkabiliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, bu aylarda üst solunum yolu şikayetlerinde artış yaşandığını belirterek tedbirli olunması çağrısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, genellikle kış aylarında grip ve benzeri hastalıklarda artış beklendiğini, ancak koronavirüs pandemisi sonrasında grip olduğu söylenen birçok enfeksiyon hastalığının tam olarak grip olup olmadığının belirsiz olduğunu ifade etti. Sur, grip benzeri enfeksiyonların bir grup oluşturduğunu ve belirtilerine göre doktorların tedaviyi önerdiğini söyledi.

Grip belirtileri hakkında bilgi veren Sur, bitkinlik, eklem ağrıları, baş ağrısı, burun akıntısı gibi temel belirtilerin bulunduğunu ve ateşin yükselmesi durumunda bakteriyel enfeksiyonların da düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Sur, maske takmanın gribal enfeksiyonlardan korunmak için önemli bir önlem olduğunu ancak tek başına yeterli olmadığını belirterek, havalandırmanın da önemli olduğunu söyledi. Ayrıca kişisel hijyen, el yıkama ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının da gribal enfeksiyonlardan korunmada etkili olduğunu ifade etti.

Yüksek riskli gruplara grip aşısı önerisinde bulunan Sur, bağışıklık sistemi zayıf olan, organ transplantasyonu geçirmiş veya kronik rahatsızlıkları bulunan kişilere grip aşısının önemli bir koruyucu önlem olduğunu belirtti. Ayrıca, sağlıklı bireylerin de grip aşısı yaptırmalarının önerildiğini söyledi.