Dünya

BAE, Mısır’ın Gazze planını engellemek için devrede.

BAE, Mısır’ın Arap Ligi tarafından onaylanan Gazze planını Trump yönetimiyle birlikte çökertmeye çalışıyor. ABD’li yetkililer, bunun bölgeye zarar verdiğini belirtiyor.

Abone Ol

HABER MERKEZİ – Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Trump yönetimini, Mısır tarafından hazırlanan ve Arap Ligi tarafından onaylanan Gazze’nin savaş sonrası geleceğine ilişkin planı engellemesi için ikna etmeye çalışıyor.

ABD’li diplomatlar, bunun ABD’nin bölgedeki çıkarlarına zarar verdiğini düşünüyor. Aynı zamanda, Gazze’nin gelecekteki yönetimi ve yeniden inşasında söz sahibi olmak isteyen Arap ülkeleri arasındaki artan rekabeti de yansıtıyor.

BAE’nin baskısı, Mısır için bir ikilem oluşturuyor çünkü her iki ülke de genel olarak Gazze’deki en büyük siyasi aktör olarak eski Fetih yetkilisi Muhammed Dahlan’ı destekliyor.

Bir ABD’li yetkili MEE’ye yaptığı açıklamada, "BAE, Arap Ligi planına resmen karşı çıkamazdı, çünkü plan üzerinde anlaşmaya varıldı, ancak şimdi Trump yönetimiyle birlikte onu çökertmeye çalışıyorlar" dedi.

BAE, Beyaz Saray’daki güçlü bağlantılarını kullanarak bu planın uygulanamaz olduğunu öne sürüyor ve Kahire’yi Hamas’a fazla yetki tanımakla suçluyor. BAE’nin etkili Washington Büyükelçisi Yusuf el-Uteybe, Trump’ın en yakın çevresiyle ve ABD’li milletvekilleriyle temas kurarak, Mısır’a Filistinli mültecileri zorla kabul etmesi için baskı yapılmasını sağlıyor.

ABD’li bir yetkili ve konuyla ilgili bilgi sahibi bir Mısırlı yetkili, Uteybe’nin daha önce kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, Filistinlilerin Gazze dışına zorla göç ettirilmesi konusunda Trump’ın çağrısına alternatif bir çözüm göremediğini söylediğini hatırlattı.

MEE, Washington’daki BAE Büyükelçiliği’nden bu konuda yorum almak için iletişime geçti, ancak yanıt alamadı.

Mısır’ın Gazze planı, Hamas’ın nasıl silahsızlandırılacağını ve bölgeden nasıl çıkarılacağını açık bir şekilde belirtmediği için BAE tarafından eleştirildi.

Mısırlı yetkililer ise planın, Gazze’de yönetimin Filistin Yönetimi tarafından üstlenileceğini net bir şekilde ortaya koyduğunu söylüyor. Plana göre, Gazze’de Ürdün ve Mısır tarafından eğitilmiş bir güvenlik gücü oluşturulacak ve Gazze ile Batı Şeria’da BM barış gücünün konuşlandırılması ihtimali açık bırakılacak.

Bazı ABD’li ve Mısırlı yetkililer, BAE’nin yürüttüğü kampanyanın, ABD-Mısır ilişkilerine zarar verdiğini ve ABD’nin Mısır’a 2026 yılında askeri yardımı kesmeyi planladığına dair uyarılar yaptığını öne sürdü.

ABD, Biden yönetimi döneminde belirlenen 95 milyon dolarlık askeri yardımı, Mısır yerine Lübnan ordusuna yönlendirme planını Mart ayında hayata geçirdi.

Geçtiğimiz ay eski üst düzey Mısırlı yetkililerden oluşan bir heyet, Trump yönetimiyle ilişkileri güçlendirmek amacıyla Washington’u ziyaret etti. Ancak kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda ABD’nin bu uyarılarını kabul etmediler.

Mısırlı yetkililer, ABD’li muhataplarına, ABD’nin Mısır’a yaptığı askeri yardımın hem İsrail’in hem de Mısır’ın çıkarına olduğunu ve 1979’daki İsrail-Mısır barış anlaşmasının bir temel taşı olduğunu belirtti.

Ancak Mısır’daki üst düzey askeri yetkililer, ABD’nin Refah sınır kapısını yeterince denetlememekle suçlamasına öfkeliler.

Mısır, her yıl 1,3 milyar dolarlık ABD askeri yardımı alıyor. Ancak ABD, bu yardımın 300 milyon dolarlık kısmını insan hakları koşullarına bağlıyor.

ABD’nin Mısır üzerindeki nüfuzu giderek azalıyor. 1978’de ABD yardımları, Mısır’ın GSYH’sinin %6’sını oluştururken, bugün bu oran %0,5’in altına düştü.

ABD yetkilileri, yardımların kesilmesinin Mısır’ı Rusya veya Çin’den askeri teçhizat almaya yönlendirebileceğini Beyaz Saray’a bildirdi. Ancak Trump yönetimi, ABD’nin Rusya ile olan ilişkilerini yeniden şekillendiriyor.