Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2 Ocak 2024 tarihinde sona erecek olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları ve yeni asgari ücretle birlikte belirlenen tarım BAĞ-KUR primleri konusunda çiftçilerin taleplerini görüntülü basın açıklamasıyla değerlendirdi.

Bayraktar, 1 Eylül 2023 tarihinde başlayan 2023-2024 tarımsal üretim dönemi ÇKS başvurularının 02 Ocak 2024 tarihinde sona ereceğini hatırlatarak, değişiklik olmayan üreticilerin e-devlet üzerinden başvuru yapabildiğini ancak değişiklik olanların Ziraat Odası'ndan alacakları 'Çiftçi Belgesi' ile başvuru yapmaları gerektiğini belirtti. Bayraktar, yaklaşık 8,24 milyon hektar tarım arazisini işleyen çiftçilerin desteklerden mahrum kalmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, ÇKS Yönetmeliği değişikliği ile kayıt şartlarının düzenlendiğini ve 3 milyon hektar yeni tarım alanının kayıt altına alınabileceğini ifade etti. Ancak, başvuru süresinin kısa olması nedeniyle ek bir aylık süre talep etti.

Ayrıca, Bayraktar, tarım BAĞ-KUR primlerindeki artışa da dikkat çekerek, prim tutarlarının üretici fiyat artışlarının üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıtlı çiftçi sayısının azaldığını ifade eden Bayraktar, primlerin ödenebilir seviyeye çekilmesi ve ödeme gün sayısının azaltılması talebinde bulundu. Ayrıca, muafiyet belgesi ile gelir düzeyini belgeleyen çiftçilerin muafiyet sürelerinin borçlandırılması gerektiğini ifade etti.

OGM'den Orman Yangını Uyarısı: 12 İl İçin Yüksek Risk OGM'den Orman Yangını Uyarısı: 12 İl İçin Yüksek Risk

Editör: Ömer Faruk