Gökyüzünde toplam 5.700 km mesafe kat eden SİHA, 13. test uçuşunda orta irtifadaki sistem ve dayanım performansını ölçtü.

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, 32 saatlik uzun uçuş testini başarıyla tamamladı. 13. test uçuşunda ortalama 20.000 feet irtifada kesintisiz olarak havada kalan Bayraktar TB3, 5.700 km mesafe kat ederek performansını bir kez daha kanıtladı. TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla donatılan milli SİHA, uzun uçuş testi sırasında orta irtifadaki sistem ve dayanım performansının ölçüldüğü testleri başarıyla geçti.

Milli ve özgün teknolojiye sahip olan Bayraktar TB3 SİHA, 27 Ekim tarihinde gerçekleştirdiği ilk uçuşunun ardından birçok performans testini başarıyla tamamladı. Kanatları katlanabilir yapıda tasarlanan SİHA, 32 saatlik uçuşu sırasında Türkiye'nin Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Bayraktar TB3'ün 32 saatlik uçuşu sırasında toplam 5.700 km mesafe kat etmesi dikkat çekiyor. Bu süreçte orta irtifadaki sistem ve dayanım performansı ölçülen Bayraktar TB3, daha önceki 12 saatlik uçuş testini geride bırakarak kendi rekorunu kırdı.

Bayraktar TB3, Türkiye'nin hava sahasında önemli bir rol oynayacak. Kanatları katlanabilir yapıda olan SİHA, kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı olma özelliği taşıyor. Bu özelliğiyle TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerde kullanılabilecek.

Dubai, Dünyanın İlk Uçan Taksi Hizmetini Sunan Şehir Olacak Dubai, Dünyanın İlk Uçan Taksi Hizmetini Sunan Şehir Olacak

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3'ün 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlamayı planladıklarını açıklamıştı. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine sahip olan SİHA, uzun mesafelerden kumanda edilebilecek ve Türkiye'nin caydırıcı gücünde etkili olacak.

Baykar, başta Bayraktar TB2 SİHA olmak üzere ürünleriyle 33 ülkeye ihracat gerçekleştirmiş ve savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olmuştur. 2022 yılında imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı %99.3 olan Baykar, 1.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. Bayraktar TB2 SİHA için 32 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 8 ülke ile olmak üzere toplam 33 ülke ile ihracat anlaşması imzalanmıştır.

Editör: Ömer Faruk