Dünya

Blinken: "Eygi, İsrail'in Öldürdüğü İkinci ABD Vatandaşı ve Bu Kabul Edilemez"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerikalı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesinin haksız ve sebepsiz olduğunu vurguladı. Blinken, İsrail'in Filistinlilere karşı aşırı güç kullanmasını eleştirdi.

Abone Ol

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD-Türk vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail askerlerince öldürülmesini kınadı. Blinken, Eygi'nin protestoya katıldığı için vurulmasının "sebepsiz ve haksız" olduğunu belirtti ve kimsenin görüşlerini ifade ettiği için hayatını riske atmaması gerektiğini vurguladı.

Blinken, İsrail'in Batı Şeria'daki aşırı güç kullanımı ve yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarında güvenlik güçlerinin kayıtsız kaldığını dile getirerek, İsrail güvenlik güçlerinin angajman kurallarında değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. İsrail'in, iki ABD vatandaşını öldürdüğüne dikkat çeken Blinken, bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Blinken ayrıca, İran’ın Rusya’ya balistik füze sağlaması nedeniyle ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırımlar uygulayacağını duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy ise ABD ile birlikte Ukrayna’ya ortak bir ziyaret gerçekleştireceklerini açıkladı.