Güncel

Dâr-ı bekâya hicret edişinin 24. sene-i devriyesinde Timurtaş Hoca’yı rahmetle yâd ediyoruz

Darbeci zorbaların dindar insanların başını ezmeye yönelik korkunç zulümlerine boyun eğmeyip kürsülerden İslam’ın emir ve yasaklarını cesurca haykıran rahmetli Timurtaş Uçar Hocaefendi, dârı bekaya hicret edişinin 24’nci sene-i devriyesinde rahmetle yâd ediliyor.

Abone Ol

Görsel Haber- Timurtaş Uçar Hocaefendi, küfür karanlığının en yoğun olduğu günlerde kürsülerden Müslümanlara cesaret aşılayarak, tek galibin Allah olduğunu haykıran bir mücahid olarak bilinir. 24 sene önce bugün, yani 20 Ocak 2000 tarihinde, ruhunu Rahman'a teslim etmiştir.

1944 yılında Elazığ'da doğan Timurtaş Hoca, 56 yaşında hayata veda etmişti. Hayatının her döneminde İslam dininin emir ve yasaklarını cesurca savunan, alime alim, zalime zalim, kafire kafir, münafığa münafık demekten çekinmeyen Hoca, coşkulu vaazlarıyla Müslüman Anadolu'ya şuur aşılamıştır.

Dâr-ı bekâya hicret edişinin 24. sene-i devriyesinde, rahmetle, minnetle ve dualarla yad edilen Timurtaş Hocaefendi, İslam'a hizmette sergilediği cesur duruşuyla anılmaya devam etmektedir.

Doğumu, Ailesi, Gençlik Yılları ve Yaşamı (Timurtaş Hoca'nın Hayatı)

Timurtaş Uçar Hoca Efendi, 1944 yılında Elazığ'ın Sivrice ilçesine bağlı Uslu köyünde dünyaya gelmiştir. Babası, Devlet Demiryolları kurumunda görevli bir memur olduğundan dolayı, Timurtaş Hoca da babasıyla birlikte İstanbul'a gelmiş ve ilkokul ile ortaokul eğitimini burada tamamlamıştır. İmam Hatip Lisesi'nde öğrenim gören Hoca Efendi, bu süreçte Ömer Nasuhi Bilmen, Ahmed Davudoğlu ve Mahir İz gibi değerli hocalardan ders alma şansına erişmiştir. Liseyi başarıyla tamamlayan Hoca Efendi, birçok okulu kazanmış olmasına rağmen Yüksek İslâm Enstitüsü'nü tercih etmiştir. Öğrencilik yıllarında gerçekleştirdiği vaazlar, birçok kişiyi etkilemiş ve dikkat çekmiştir.

Yüksek İslâm Enstitüsü'nden mezun olduktan sonra, Yedek Subay olarak askerlik görevini yerine getirmiş ve dönüşünün ardından 31 yıl boyunca hizmet vereceği Diyanet İşleri Başkanlığı'nda göreve başlamıştır. Malatya vaizliği, Muş Müftü Vekilliği gibi çeşitli görevlerde bulunan Hoca Efendi, daha sonra 1976 yılında İstanbul'da Müftü Baş muavinliği ve Merkez Vaizliği görevlerini üstlenmiştir.

Ailesine verdiği önemle bilinen Uçar, 4 çocuğunu da eğitimli bireyler olarak yetiştirmiştir. Oğullarından Yusuf, özel bir Fatih Koleji'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirmiştir. Diğer oğlu Bekir Yunus, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni başarıyla tamamlamıştır. Kızı ise Fatih Üniversitesi'nde eğitim almıştır. Ne yazık ki, küçük oğlu Enes Emre, Ankara'da geçirdiği trafik kazasında yengesi ile birlikte hayatını kaybetmiş ve Kozlu Mezarlığı'nda babasının yanına defnedilmiştir. 

Timurtaş Hoca Nereli ? Kürsülerin Korkusuz ve Gür Sesi ( Timurtaş Hoca Kimdir )

Timurtaş Hoca, 1944 yılında Elazığ'ın Sivrice ilçesine bağlı Uslu köyünde dünyaya gelmiştir. Kürsülerde gösterdiği cesur ve güçlü sesiyle tanınan Hoca Efendi, Türkiye'nin içinde bulunduğu zorlu dönemde toplumu bilinçlendirmek ve iç karışıklıkları önlemek adına büyük çaba sarf etmiştir. Özellikle Şehzadebaşı Camii ve Eminönü Yeni Camii'nde gerçekleştirdiği vaazlar büyük ilgi görmüş, camiler hoca efendinin etkileyici sohbetleriyle dolup taşmıştır. Ancak, 1979 yılına kadar devam eden sohbet ve vaazları, 1980 darbesi sonrasında vaizlikten alınarak imam hatip olarak atanmasıyla son bulmuştur. Bu süreçte, hoca efendi, büyük camilerdeki hizmetleri sırasında geniş bir etki alanına sahip olmuş ve 1980 darbesinin ardından kısa bir tutukluluk sürecinin ardından Beykoz'un Çavuşbaşı köyüne imam hatip olarak atanmıştır. Zorluklar karşısında dahi mücadeleci kimliğiyle bilinen Timurtaş Hoca, köşesine çekilmek yerine mücadelesine devam etmiştir.

Timurtaş Hoca'nın Anıları

Timurtaş Uçar Hoca Efendi'nin vaaz ettiği döneme tanıklık edenlerin hatıralarında, dertli bir ruh hali içinde olsa da Timurtaş Hoca'nın ümidini ve azmini hiç kaybetmediği izlenimleri yer alır. Zorlu koşulların getirdiği üzüntüye rağmen, Hoca Efendi sözlerini esirgemezdi.

Sözünü esirgemeyen bir mücahid olarak bilinen Timurtaş Hoca, zikri ve şükrü dilinden düşürmeyen, yaşadığı soruşturmalara, kovuşturmalara, tutuklamalara, hapis cezalarına ve hatta işkencelere rağmen sabırlı bir duruş sergilerdi. Yüzlerce hukuki davadan beraat eden Hoca Efendi, küçük yaşlarda öğrencilik yıllarında başladığı sohbetlerini vefatına kadar sürdürdü. Kasetleri ve sohbet kayıtları, vefatının ardından da sıkça dinlenmiş ve hala ilgiyle takip edilmektedir. Timurtaş Hoca'nın bu mücadele dolu yaşamı, hatıralarda iz bırakan anılarla doludur.

Timurtaş Hoca Oğlu Kimdir?

Timurtaş Hoca'nın üç oğlu vardır: Bekir Yunus Uçar, Yusuf Uçar ve Enes Emre Uçar.

Bekir Yunus Uçar, 1973 yılında Elazığ'da doğmuş ve milli piyango genel müdürü olarak atanmıştır.

Emeklilik Dönemi 

Merhum Timurtaş Uçar Hoca Efendi, hayatının her anında azmi, mücadelesi ve hakikati haykırma kararlılığıyla tanınmıştır. Bu kararlı duruşu nedeniyle birçok kez mecburi görev değişiklikleri ve sürgünlere maruz kalmıştır. Emeklilik dönemine gelen Hoca Efendi, 26 Şubat 1999 tarihinde Ümraniye Müftülüğüne bağlı İMES Sanayi Camii'nden emekli olmuştur. Emekli olduktan sonra vaazlarına devam etmiş ve bu hizmetlerini sadece Türkiye'de değil, yurtdışında da sürdürmüştür.

20 Ocak 2000 tarihinde, güzel şiirleri ve sohbetlerindeki derin anlatımıyla tanınan Hoca Efendi, sevenlerine bir vasiyet ve son selam bırakmıştır. Bu vasiyeti şairane bir üslupla kaleme almıştır. O gün, kalem elinde, önünde boş bir kağıtla son ifadelerini yazmıştır. Ancak, bu yazıyı tamamladıktan hemen sonra ani bir rahatsızlık geçirmiş ve bu rahatsızlık, maalesef vefatıyla sonuçlanmıştır. Kaleminin ucundan şu dizeler dökülmüştür:

"Okudum, okuduğumu yol yol dokudum,
Gördüm, gördüğümü lif lif ördüm,
Duydum, duyduğumun en güzeline uydum,
Sonra demet demet topladım; yazdım, yazdım,
Okuyana, anlayana, duyana, uyana bin selâm…"

Vefatı ve Cenazesi

Timurtaş Uçar Hoca Efendi'nin vefatı ve cenazesi büyük bir üzüntüye sebep oldu. Aniden rahatsızlanarak kalp krizi geçiren Hoca Efendi, yapılan tüm müdahalelere rağmen solunum yetmezliği nedeniyle 56 yaşında hayatını kaybetti. 

Timurtaş Hoca'nın vefatı, aynı değerlere bağlı olan ve benzer hassasiyetlere sahip olan Mahmud Efendi Hazretleri ile olan büyük dostluğunu da akıllara getirdi. Hoca Efendi, sık sık Mahmud Efendi Hazretlerini ziyaret ederdi ve cenaze namazını bu sevgili dostu Mahmud Efendi Hazretleri'nin kılmasını vasiyet etmişti.

Cuma namazı ve takiben kılınacak cenaze namazı için Fatih Camii'nde toplanan büyük bir kalabalık, Timurtaş Hoca'nın ardından dualarını etti.

Timurtaş Hoca Mezarı Nerede ?

Merhum Timurtaş Uçar Hoca Efendi'nin cenazesi, Mahmud Efendi Hazretleri'nin kıldığı cenaze namazının ardından Zeytinburnu ilçesindeki Eski Kozlu Kabristanı'na defnedildi. Allah'tan rahmet diler, günahlarını affetmesini temenni ederiz.

Timurtas Hoca Sözleri

Timurtaş Hoca'nın hayat dolu sözleri de hatırlanır ve üzerinde düşünülür. İşte onun unutulmaz sözlerinden bazıları:
- "Kendi silahını üretmeyen müslüman ülkeler, gavurların çizmeleri altında ezilmeye mahkumdur."
- "Benim ecdadım, benim ceddim Kuran ile 3 kıtaya hakimdi. Kuran’sız nesil şimdi 3 tane serseriye hakim olamıyor."
- "Allah yaratsın ama hükümleri biz koyalım öyle mi? Vallahi Ebu Cehil de öyle diyordu."

Haber Merkezi