Daha önce 200 metrekareyi geçmeyen ve tek meskeni olan kişilerin emlak vergisinden muaf tutulacağı açıklanmıştı. Ancak, bu kapsamda olmalarına rağmen birçok kişiye emlak vergisi ihtarnameleri gönderilerek ödeme yapması talep edilmişti.

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Türkiye genelinde brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen, tek meskeni veya tek meskenin intifa hakkına sahip olan, geliri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından alınan emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığı olan kişilerin vergi indiriminden yararlanacağı belirtildi.

2025 Asgari ücreti ne kadar olacak? Uzman isimden çarpıcı açıklama 2025 Asgari ücreti ne kadar olacak? Uzman isimden çarpıcı açıklama

Ancak, bu durumu karşılamasına rağmen vergi ihtarnamelerine ödeme yapan vatandaşların mağduriyeti göz önüne alınarak, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun açıkladığı emsal karara dayanarak, vergi mükellefi olmayan kişilere tahsil edilen emlak vergilerinin iadesine yönelik bir düzenleme hayata geçirildi.

Emlak vergisi istisnalarından yararlanan ve ödeme yapmış olan vatandaşlar, başvuru yapmaları halinde ödedikleri miktarın iadesini alabilecekler. Başvuru sürecinde dosya masrafları da devlet tarafından karşılanacak, bu da vergi mükellefi olmayanların haksız yere tahsil edilen vergilerini geri alabilmeleri için önemli bir fırsat sunmaktadır. Tapu sahipleri, ödemiş oldukları emlak vergilerini geri almak için başvurularını yapabilirler.

Editör: Ömer Faruk