İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Eşref Araç, aralıklı yemek yemek yerine aralıksız bir süreçte aç kalmanın sağlıklı bir beslenme metodu olduğunu belirtiyor. Özellikle Ramazan ayında şeker hastalarının oruç tutmasının genel olarak herhangi bir engel teşkil etmediğini ve bu durumun şeker dengesini sağlamak adına faydalı olabileceğini ifade ediyor.

Araç, modern yaşam koşullarında günlük üç öğün yemeğin, özellikle diyabet gibi hastalıklara neden olabileceğini dile getiriyor. Sağlıklı beslenme açısından iki öğünün daha faydalı olabileceğini vurgulayan uzman, aynı zamanda uyku düzenine de dikkat çekiyor.

"3 öğün yemek, sanayi devrimiyle bir ihtiyaç haline geldi"

Sanayi devrimi öncesi ve hatta Peygamber Efendimiz döneminde insanların genellikle gün içinde iki öğün yemek yediğini belirten Araç, günümüzde ise yoğun tempolu çalışma şartlarının getirdiği ihtiyaçlar sonucunda üç öğün yemeğin yaygınlaştığını ifade ediyor. Ancak uzman, bu alışkanlığın genellikle enerji tüketimini aşan bir ihtiyaca dönüştüğünü söylüyor.

Araç, insan vücudunun israf etmeyen bir yapı olduğunu ve aldığı enerjinin ihtiyacı kadarını kullandığını belirterek, fazla enerjinin karaciğerde glikoz deposu olarak depolandığını ve vücutta yağ olarak biriktiğini açıklıyor. Bu durumun zamanla cilt altı yağ dokusunun ötesinde organ çevrelerine yayılarak diyabet hastalığına neden olabileceğini belirtiyor.

"Aralıklı oruç, enerji kullanımını artırabilir"

Araç, aralıklı orucun, enerji depolarının kullanılmasını teşvik ederek vücut metabolizmasını düzenleyebileceğini ve diyabet hastalarının tedavisinde etkili olabileceğini belirtiyor. Açlık süresinin uzatılmasının, vücudun kendi enerji depolarını kullanmasını sağlayarak atık maddelerin temizlenmesine ve yeni enerji üretimine katkıda bulunabileceğini ifade ediyor.

Ramazan ayında oruç tutmanın şeker hastaları için herhangi bir engel teşkil etmediğini belirten Araç, özellikle insülin kullanan tip 1 diyabet hastalarının kan şekerini kontrol etmek adına aralıklı oruç tutmanın faydalı olabileceğini söylüyor.

Maymun Çiçeği Salgını: 16 Bin 700 Vaka, 570'ten Fazla Ölüm Maymun Çiçeği Salgını: 16 Bin 700 Vaka, 570'ten Fazla Ölüm

Beslenme alışkanlıklarının, özellikle şeker ve tansiyon hastalıkları gibi rahatsızlıkların kontrol altında tutulması için önemli olduğunu vurgulayan uzman, günümüzdeki yeme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Editör: Ömer Faruk