Dünya

Dünya Medyası Suriye’de 61 Yıllık Baas Rejiminin Çöküşünü Manşete Taşıdı

Suriye’nin başkenti Şam’ın muhalifler tarafından ele geçirilmesiyle sona eren 61 yıllık Baas rejimi, dünya medyasının gündemine oturdu. Esed ailesinin 50 yıllık yönetiminin çöküşü, Batı’dan Orta Doğu’ya kadar geniş bir yankı uyandırdı.

Abone Ol

Suriye’de 1963'te iktidara gelen Baas Partisi’nin 61 yıllık kanlı yönetimi, başkent Şam’ın rejim karşıtı grupların kontrolüne geçmesiyle sona erdi. Bu gelişme, dünya basınında geniş yer buldu. Esed ailesinin Suriye'deki 50 yıllık yönetiminin çöküşü, büyük bir tarihi dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

ABD basını, gelişmeleri, "Esed ailesi iktidarı, Şam’ın düşüşüyle sona erdi" başlıklarıyla duyurdu. Associated Press (AP), "Esed ailesinin 50 yıllık iktidarı, çarpıcı bir sonla düşmüş görünüyor" ifadelerini kullandı. Washington Post ise, "Muhaliflerin Esed'e karşı ilerleyişinin şok edici hızı" başlığıyla manşete taşıdı.

Avrupa basını ise bu gelişmeyi "diktatörün çöküşü" olarak yorumladı. Almanya'nın Bild gazetesi, "Diktatör uçakla kaçtı" başlığı altında Esed'in ülkesini terk ettiğine dair iddialara yer verdi. Fransa’nın BFMTV kanalı, "Muhalifler Şam’a girdi ve Beşşar Esed’i indirdiklerini duyurdu" ifadelerini kullandı. BBC, Esed’in uçağa binerek Suriye’yi terk ettiğini ve Hizbullah güçlerinin pozisyonlarını terk ettiğini bildirdi.

Orta Doğu basını da gelişmeleri genişçe aktardı. İran yanlısı medya, gelişmelere dair resmi açıklamalara yer vermezken, Irak'ta gelişmeler, özellikle Suriye'den gelen askerlerin durumu üzerine odaklandı.

Rusya basını, Esed rejiminin çöküşünü yakından takip etti ve TASS ajansı, "Silahlı güçler Şam’a girdi, yönetim merkezden ayrıldı" şeklinde haber yaptı. Bu süreçte Rusya ve Asya'dan çeşitli yorumlar geldi, ancak resmi açıklamalar henüz gelmedi.

Dünya çapında pek çok medya kuruluşu, Baas rejiminin çöküşünü büyük bir tarihsel olay olarak manşetlere taşırken, bu gelişmenin bölgesel ve küresel etkileri henüz tam olarak kestirilemiyor.