Dünya

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Tacikistan'daki İslam Düşmanlığını Kınadı

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Tacikistan'da İslami kimliğe yönelik girişimleri kınayarak Tacik halkının özgürlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. Birlik, başörtüsü yasağı ve diğer İslam karşıtı uygulamalara sert tepki gösterdi.

Abone Ol

Dünya Müslüman Alimler Birliği
Tacikistan'daki İslam düşmanlığını kınama ve özgürlük çağrısı
Tacikistan
Son günlerde alınan kararlar üzerine
Tacikistan yönetiminin İslam'a ve Müslüman kimliğine yönelik politikaları nedeniyle
yazılı açıklama yoluyla

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Tacikistan yönetiminin son günlerde aldığı başörtüsü ve İslam karşıtı kararları sert bir şekilde kınadı. Birlik, yaptığı yazılı açıklamada, "Tacikistan'da İslami kimliğin değiştirilmesine yönelik girişimleri kınıyor ve Tacik halkının özgürlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Birlik, Tacikistan'da Müslüman halkın kimliğini ve İslam hukukunu değiştirme girişimlerinin diğer ülkelerde olduğu gibi başarısızlığa mahkûm olacağını belirterek, yetkilileri bu politikayı değiştirmeye, İslam'ın temellerine saygı göstermeye ve Tacik Müslüman halkının özgürlüklerine saygı duymaya çağırdı.

Açıklamada ayrıca, "Tacikistan'da başörtüsünün yasaklanması, çocukların mübarek Ramazan ve Kurban Bayramlarını kutlamalarının engellenmesi, baskı ve zulüm, vaizlerin hapsedilmesi ve yüzlerce caminin kapatılması gibi konuları büyük bir üzüntü ve endişeyle takip etmekteyiz." denildi.

Birlik, bu durumun Şah döneminde İran'da ve Mustafa Kemal döneminde Türkiye'de yaşananları hatırlattığını belirtti. Sovyetler döneminde yapılan benzer yasaklamaların başarısız olduğunu ve halkları ilerletmek yerine kaos, geri kalmışlık ve çatışmaları yaydığını vurgulayan Birlik, tarihsel olarak medeniyetin adaletsizlik, zulüm, diktatörlük ve zorbalıkla değil; ilim, adalet, inanç, sorumluluk ve özgürlükle inşa edildiğini hatırlattı.

Tacik hükümetini, bu tehlikeli adımlardan geri adım atmaya ve gerçek reformları başlatarak kapsamlı kalkınmayı sağlamaya çağıran Dünya Müslüman Alimler Birliği, "Doğruya dönmek bir erdemdir. Yüce Allah zalimleri ihmal etmez: 'Allah'ın zalimlerin yaptıklarından habersiz olduğunu sanmayın.'" ifadelerini kullandı.