Gündem

"Dünyada gıda dağılımı adaletli bir şekilde yapılırsa açlık diye bir şey kalmaz"

Dünyada her yıl 1 milyar 300 milyon, Türkiye'de ise ortalama 26 milyon ton gıda israf ediliyor. Atılan her bir gıdanın üretiminde harcanan su da düşünüldüğünde, israfın boyutu katlanıyor. Gıda israfının yüzde 56'sı gelişmiş ülkeler tarafından gerçekleştiriliyor.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünyadaki aç insan sayısının 745 milyon kişiye ulaştığını açıkladı.

Dünyada en az 700 milyon insanın bir sonraki yemeği ne zaman yiyeceklerini bilmiyor.

Türkiye dünya genelinde kişi başına en çok gıda israfının yapıldığı 10 ülke arasında 3'ncü sırada yer alıyor.

Türkiye ve dünya genelinde yapılan gıda israfı hakkında değerlendirmelerde bulunan Bursa Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Durmuş, dünyadaki gıda israfı değerlendirildiğinde Türkiye gıda israfında 118'nci sıradadır. Türkiye'de gıda güvenliği ve gıda israfı birbirinin eş değer noktasında gittiğini belirtti.

'Doğru tarım ve gıda politikaları uygulanmadığı için insanların gıdaya erişimi zor oluyor'

Durmuş, 'Türkiye ve dünyada ekilebilir tarım arazileri, iklimsel koşular ve altyapı değerlendirmelerinde dünya nüfusunu değerlendirdiğimizde eğer gıdayı israf etmesek adaletli ve doğru dağılım yapabilsek açlık diye bir şey dünyada kalmaz. Ülkemiz ölçeğine baktığımızda tarımsal anlamda büyük ve gelişmiş altyapıya sahip bir ülkeyiz. Ciddi anlamda altyapı ve koşullarımız var. Ekilebilir alanlarımız çok yüksek ve verimlidir. Ancak doğru tarım politikaları ve gıda politikaları uygulanmadığı için insanların gıdaya erişimi ve ulaşması çok zor oluyor. Ekonomi de bu faktörlerden bir tanesidir.' dedi.

'Tarımsal alanlara teşvik olması gerekir'

Tarım Bakanlığının tüketimin fazla olduğu illerde üretim yapılabilmesini teşvik eden bir model açıkladığını söyleyen Durmuş, 'Kulağa çok güzel gelen bir projedir. Toplam nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan İstanbul gibi bir bölge Türkiye'deki meyve-sebze tüketimini yüzde 40'ına kadar tüketiyor. Bu bölge içerisinde yapılacak bir tarımsal üretim hem ülkeye ekonomik, lojistik, yakıt ve enerji maliyetleri noktasında hem de gıda anlamında israf noktasında muazzam bir gelir getirecektir. Ama bu alanların da tarıma açılabiliyor ve tarım yapılabiliyor olması açısından teşvik olması gerekir. ' diye belirtti.

'Ülkemizde gıda güvenliği ve gıda israfı birbirinin eş değer noktasında gidiyor'

Gıda stratejik öneme sahip bir alan olduğunu dikkati çeken Durmuş, 'Dünyadaki gıda israfını değerlendirdiğimizde ülkemiz gıda israfında 118'inci sıradadır. Parametrik olarak karşılattığında gıda güvenliği anlamında da 116'ncı sıradayız. Ülkemizde gıda güvenliği ve gıda israfı birbirinin eş değer noktasında gidiyor. Gıda israfının ne kadar israf şekli varsa gıda güvenliği anlamında da bir o kadar da sorun ve problemleriniz ülke içerisinde var anlamına geliyor. 'dedi.

'Bir taraf açlıkla mücadele ederken, diğer taraf ise obeziteyle mücadele ediyor'

Türkiye'de günlük olarak 4 milyon 900 bin ton ekmeğin henüz tüketilmeden israf olup ve gıda kaybına sebep olduğunu belirten Durmuş, 'Bu kadar kaybın ve israfın yoğun olduğu bir durum aslında dünya ve ülkemiz üzerinden bize çelişki ortaya koyuyor. Dünya tarımına ve gıda üretimine baktığımızda aslında dünyamız ekilebilir alanlar ve ölçek olarak değerlendirdiğinde bütün nüfusunu besleyecek bir ölçekte olmasına rağmen bir taraf açlıkla mücadele ederken, diğer taraf ise obeziteyle mücadele ediyor. 15 yıl önce ülkemizde üç bireyden bir tanesi obezite sınırında derken günümüzde iki kişiden bir birey tanesi obezite sınırında olduğunu görüyoruz.' diye konuştu. (İLKHA)