Dünya

Endonezya İsrail'e karşı UAD'de ikinci bir dava açtı

Endonezya, İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) ikinci bir dava açtı.

Abone Ol

Görsel Haber - Maariv gazetesine göre, Endonezya, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali nedeniyle yeni bir hukuki süreç başlattı. Bu adımıyla, Gazze'de Filistinlilere yönelik soykırım iddiasıyla ilk davayı açan Güney Afrika'ya katılmış oldu.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı, daha önce İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki politika ve uygulamalardan sorumlu tutulması amacıyla UAD'ye yapmayı planladığı dava için bir taslak hazırlamak üzere uzman bir ekibi görevlendirmişti.

Jakarta Post'un aktardığına göre, Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, davanın uluslararası hukuka dayalı küresel düzeni destekleyeceğini ve Filistinlilere destek olacağını belirtti. Marsudi'nin açıklaması, başkent Cakarta'da düzenlenen bir toplantı öncesinde gerçekleşti, bu toplantıda düzinelerce uluslararası hukuk uzmanı ve akademisyen bir araya geldi.

Geçtiğimiz hafta UAD, Güney Afrika'nın Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yönelik soykırım suçlamasıyla İsrail'e karşı açtığı dava üzerindeki incelemeye başlamıştı. 29 Aralık'ta Güney Afrika, İsrail'i Gazze Şeridi'nde soykırıma varan suçlarla suçlayarak UAD nezdinde dava açmıştı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bu gelişmelere ilişkin yaptığı bir basın toplantısında, "Bizi kimse durduramaz - ne Lahey, ne [İran'ın başını çektiği] şer ekseni, ne de başkası." şeklinde konuştu. Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki savaşı tüm hedeflere ulaşana kadar sürdüreceklerini vurguladı, ancak "şer ekseni" ifadesinin ne anlama geldiğini açıklamadı.