Haber Merkezi - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, evlerinde gürültü yapanlara karşı daha etkili bir yaptırım uygulamak amacıyla yeni bir düzenleme getirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67. Maddesi kapsamında evinde gürültü yapanlara uygulanan para cezalarında artış yapıldı.

Yeni düzenleme ile birlikte, ev içi gürültü ve komşu gürültüsüne karşı belirlenen para cezaları yürürlüğe girecek. Evde gürültü yapmak veya komşulardan gürültü şikayeti almak durumunda, ev sahipleri ve kiracılar para cezalarıyla karşılaşacaklar. Bakanlık, bu tedbirin gürültü seviyesini düşük tutmayı ve şikayet almamayı teşvik etmesini hedefliyor.

Sakarya'da Makarna Fabrikasında Patlama: 20 Yaralı Sakarya'da Makarna Fabrikasında Patlama: 20 Yaralı

2024 itibariyle, komşuları rahatsız etmenin para cezası 7.667 TL olarak belirlendi. 2023 yılında 4.831 TL olan ceza miktarına 2.836 TL'lik bir zam yapıldı. Gürültü yapan kişilere karşı yapılan şikayetlerin Bakanlık'ın Alo 181 hattı üzerinden yapılacağı belirtildi.

Gürültü sorununu çözmek için öncelikle komşularla iletişim kurmanın önemli olduğu vurgulanırken, sorun devam ederse apartman yönetimine veya belediye zabıtasına şikayette bulunulabileceği ifade edildi. Ayrıca, sulh hukuk mahkemesine başvurarak komşunun gürültü yapmasını yasaklatmak da mümkün. Eğer sorun çözüme kavuşturulamazsa, tüm kat malikleri bir araya gelerek gürültü yapan komşunun evini satın alabilir, bu da Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ilgili maddesine göre yapılabilir. Ev sahipleri ve kiracılar, bu düzenlemeye dikkat ederek gürültü konusunda daha duyarlı olmalılar.

Editör: Ömer Faruk