Faydalı Bilgiler

Evlilikte İlk Gece: Gerdek gecesinde neler yapmamız gerekir?

İslam'a göre gerdek gecesi nasıldır? Gerdek gecesi yapılması gerekenler.. Gerdek Gecesi Cinsel İlişki Nasıl Olmalı? Gibi soruları haberimizde bulabilrsiniz.

Abone Ol

Dinimizin bu konudaki emir ve tavsiyeleri nelerdir? Evlilik hayatındaki önemli bir dönem olan gerdek gecesi, bir kadın ve bir erkeğin bir araya gelerek daha önce paylaşamadıkları maddi ve manevi sırlarını ortaya çıkardıkları bir anıdır.

Bu an, iki ayrı dünyadan gelen insanların aynı hayatı paylaşmaya başlamalarının ve belirli hak ve sorumlulukları birlikte yaşamaya başlamalarının başlangıcıdır.

Gerdek gecesi, sadece cinsel bir birleşme değil, aynı zamanda manevi ve duygusal bir bütünleşmenin de başlangıcıdır. Olgunlaşmış bir çift, birbirlerine açıkça düşündüklerini ifade eder ve karşılıklı beklentilerini konuşarak, birbirlerine olan taahhütlerini belirler. Bu an, gelecekleri için bir planlama kararı alacakları ciddi bir zaman dilimidir.

Gerdek gecesi, İslami bir olgudur ve bu olayda dikkat çeken önemli bir unsur, kadın ve erkeğin meşru sınırlar içinde bir araya gelmeleri ve evlilik gibi büyük bir kararı düşünerek gerçekleştirmeleridir.

Bu olayda, çiftin birbirlerini daha yakından tanımaları ve değerlendirmeleri söz konusudur. Evlilik, iki kişinin birbirleri hakkında tüm detaylarıyla bilgi sahibi olmalarını gerektirir. İslami mahremiyetin önemli olduğu bu durumda, günümüzdeki ölçüsüz ve ciddiyetsiz birleşmeler gerdek olayını gereksiz kılmaktadır. Bu tür ilişkilerde mahremiyet ve ciddi bir gelecek planı olmaması, genellikle büyük acılara ve felaketlere yol açabilir.

İslam'daki evlilik kavramı, cinsel duyguların dini bir çerçevede ve temiz bir aşkla birleşmesini içerir. Bu temiz birliktelik, ruhsal ve bedensel bir birlikteliği gerektirir, ki gerdek gecesi bu önemli bir adımdır.

İlişki" konusunda birçok kişi, bilgisizlik nedeniyle zorluklar yaşamaktadır. Bu nedenle, öncelikle cimanın ne anlama geldiğini doğru bir şekilde anlamak önemlidir. Yanlış anlaşılırsa ve hatalı bir şekilde uygulanırsa, bu durum zamanla aile içinde huzursuzluğa ve ailenin dağılmasına neden olabilir. Bu sebeple, bu mahrem bilgileri doğru bir şekilde öğrenmek ve uygulamak gerekmektedir.

Nikah sonrasında, zifaf (gerdek) gecesi, evlilik hayatının en önemli aşamalarından biridir. Eşler, mümkün olduğunca temizliğe özen göstermeli ve bu özel gecede etkileyici olacak temiz ve güzel kıyafetler seçmelidir. Zifaf odası, sakin ve güvenli bir yer olmalıdır. Damat, evlilik deneyimi olan bir sağdıçtan tavsiye alabilir, ancak bu zorunlu değildir.

İlk gecede eşlerin dikkat etmeleri gereken önemli hususlar şunlardır:

Samimiyet ve İyi Davranış: Eşler, birbirlerine samimi, nazik ve yumuşak bir şekilde davranmalı, sevgi ve şefkatle yakınlaşmalıdır. Erkek, eşini bu özel geceye psikolojik olarak hazırlamalıdır. Ona cesaret vermeli ve endişelerini yersiz olduğunu anlatarak rahat bir ortam sağlamalıdır. İmalı davranışlardan kaçınılmalıdır. Eşinin, özellikle bu gecede sevgi ve şefkat görmeye, iltifat işitmeye ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

Aceleci Olmamak: Erkek, aceleci ve kaba davranmamalıdır. Cima, aşk oyunları sırasında gerçekleşen bir olaydır. Her iki tarafın da aktif bir şekilde katılması gereken bir süreçtir. Peygamber Efendimiz (asm) de bu konuya dikkat çekerek, erkeğin eşinin haklarına saygı göstermesini istemiştir. Cinsi tatmin, kadının da hakkıdır.

İletişim: Eşler arasındaki iletişim büyük önem taşır. Eşler birbirlerini anlamaya çalışmalı ve duygularını açıkça ifade etmelidir.

Heyecan ve Sevgiyi Paylaşma: Genç kız, eşinin heyecan ve sevgisini paylaşmalı, kendisini isteyerek teslim etmelidir. Cimanın yaratılış amacını düşünmeli, mana ve hikmetlerini hatırlamalı, sevgisine ve yaratılış özelliklerine güvenerek, gereksiz korku ve endişelerden uzaklaşmalıdır.

İlk Gece Hazırlığı: Düğün stresi ve yorgunluğu nedeniyle eşler, cimaya hazır olmayabilir. Bu durumda, ilk cimanın günü ertelenebilir ve bu durumda hiçbir sakınca yoktur; aksine çok faydalı olabilir.

İlk gece, eşler arasında heyecanın dorukta olduğu ve sevgi, samimiyet ve anlayışın pekiştiği bir deneyimdir. Bu süreçte sabır, anlayış ve saygı önemlidir. İlk gece başarısız olabilir, ancak bu normaldir ve sadece bir başlangıçtır.

İnancı gereği kadından uzak kalan erkek, genellikle kadını yakından gördüğünde veya dokunduğunda hemen boşalma durumuyla karşılaşabilir. Ancak umutsuzluğa kapılmadan, yaklaşık yarım saat sonra ön hazırlıklardan sonra tekrar harekete geçilebilir. İkinci denemede ilk heyecanın geçtiği ve hemen boşalma olmadığı için ön hazırlık daha rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu durumu bilmek ve buna göre kendilerini ayarlamak, eşlerin daha rahat bir deneyim yaşamalarına yardımcı olacaktır. Oluydu ya da olmadıydı endişesine kapılmamak önemlidir çünkü bu normal bir durumdur. Birkaç saat dinlenmek veya ertesi güne tehir etmek de mümkündür, bu durumda genç kızın da durumu kabullenip anlayışla karşılaması önemlidir.

Temas başarıyla sonuçlandığında, erkek mutluluk hislerini eşiyle paylaşmalı, teşekkürlerini sunmalı ve bütün bir hayat boyunca saadetlerinin devamı için dua etmelidir.

Zifaf gecesinde kızda ürkeklik ve çekingenlik görüldüğünde, erkek ilk karşılaşmanın normal bir neticesi olan bu hali hoş karşılamalı, lüzumsuz telaş ve sabırsızlık göstermemelidir. İlk geceki kabalıktan doğacak ürkeklik, incinme ve tatsızlık, daha sonra uzun süreli etkilerini gösterebilir. Bu gibi durumlar, o gece sergilenen sabır ve nezaketin mükafatını sonradan gösterir.

Bir erkekle ilk buluşmak, yıllarca yaşadığı ailesinden ayrılıp yeni bir aile hayatına girmek, bir kız için önemli bir olaydır. Bu an, erkeğin geniş şefkat ve sevgi kanatlarına ihtiyaç duyduğu bir andır. Kadın, ilk zifaf gecesinde yaşadığı tatlı heyecanlar, sevgi, sabır, nezaket ve geniş bir anlayışla karşılaştıysa, bu anı ömür boyu unutmaz. Bu ilk deneyim, kadın için unutulmaz bir hatıradır ve bu anı, kadının kalbinde daima yaşar.

Gerdek gecesi, erkeklik gösterisi sanılan "kedinin bacağını ayırmak" gibi kabalık uygun değildir. Bilhassa bu gece, erkek de çok nazik olmalıdır. Kadını yaralayacak, eleştirecek ya da küçümseyecek sözlerden kaçınılmalıdır.

Ön Hazırlık: Gerdek gecesinde ön hazırlığın, gelini ürkütmeyecek ve soğutmayacek bir şekilde olması önemlidir. Soyunma sırasında dikkatli olunmalı ve kendi kendine soyunma tercih edilmelidir. Soyunma işlemi sırasında ışıklar söndürülebilir veya az ışıklı bir gece lambası kullanılabilir. Bu, utanma duygularını korumak için önemlidir. Bazı erkeklerin kaba davranışları, gelini rahatsız edebilir, bu nedenle soyunma ve birleşme sırasında nazik ve anlayışlı olunmalıdır.

İlk Temas: Zifaf gecesinde aşk oyunları önemlidir. Nazik ve yumuşak bir şekilde birleşmelerini temin etmek, erkeğin sorumluluğundadır. Bu süreçte çekingenliği anlamak, nazik ve yumuşak bir şekilde eşini rahatlatmak önemlidir. İlk zifaf ilişkisinde, arzulanan cinsi zevkin bulunamaması olağandır. Bu nedenle, dikkatli, sabırlı ve ihtiyatlı bir şekilde hareket etmek önemlidir. Bu hususlara dikkat edilmezse, cinsi temastan kadın, zevk yerine acı ve ızdırap duyabilir.

Zifaf gecesinde acı duymak korkusu, kadının utangaçlık hissi ve kızlıktan kadınlığa geçiş, kadının göstereceği çekingenliği anlayışla karşılamak önemlidir. Onu samimiyetle alıştırdıktan ve çekingenliği teskin ettikten sonra, nazik ve yumuşak bir şekilde birleşmelerini sağlamak, erkeğin sorumluluğundadır.

Zifaf gecesi, karşılaşılan ciddi engellerle karşılaştığında, ilişkinin daha sonraki gecelere ertelenmesi gerekebilir. Örneğin, kızın hayız hali devam ediyorsa, beklemenin zaruri olduğu durumlar ortaya çıkabilir. Gerdek gecesinin, kızın hayızdan temizlendiği zamana ertelenmesi esastır. Zifaf ilişkisinin illa ki ilk gecede tamamlanmış olması gerekmez. Sabır ve anlayışla yaklaşılırsa, sonraki gecelerde güçlük ve engeller zamanla aşılabilir.

Bazı erkekler, aşırı heyecan sebebiyle bu gece geçici iktidarsızlık yaşayabilirler. Bu durumda gerdek gecesinin birkaç saat geciktirilmesi veya sonraki gecelere bırakılması uygun olabilir. Çünkü bu durum geçici bir başarısızlık olup, zamanla heyecanın azalmasıyla ve engellerin çözülmesiyle normale döner. Bu durum birkaç saat veya birkaç gece sürebilir.

Zifaf engellerinin başlıcaları şunlardır:

Kızın Aşırı Ürkekliği: Bu durum, bazı kızların yanlış kanılar nedeniyle gerdeğin sıkıntılı geçeceği düşüncesiyle veya erkeğin kaba davranışlarından kaynaklanabileceği gibi ortaya çıkabilir.

Erkeğin Endişesi: Bazı erkeklerin başarısız olma korkusu ve bu endişelerle beraber yaşadığı heyecan ve telaş, zifaf gecesinde zorluklara yol açabilir.

Çeşitli Etkiler: Zifafın beklentileri, psikolojik baskı, elverişsiz ortamlar, beklenmedik durumlar gibi etkenler, erkeğin geçici iktidarsızlık yaşamasına neden olabilir.

Bu gibi durumlarla karşılaşan çiftler, geçici başarısızlığın farkına varıp, ilişkilerini daha uygun bir zaman olan sonraki gecelere ertelemelidir. Sabır, anlayış ve iletişim, bu tür engellerin üstesinden gelmelerine yardımcı olabilir.

Normal İlişkiler:

İlişkilerde, başlangıç safhasının iyi hazırlanması gerekir. Bunu terk etmek erkek için kabalık, kadın için eziyettir. Bunun için beş duyudan gerektiği kadar faydalanmalıdır.

- Görme ve Duyma: İlişki öncesinde gözler malum hisleri kamçılayıcı meşru şeyler görmeli, duygulara kötü tesir edecek görüntülere takılmamalıdır. Mesela, bu vakit gece ise, o andaki mekanın fazla ışıklı olmaması, ışığın söndürülmüş veya -gece lambası gibi- azaltılmış olması uygun olur. En önemlisi, kadında veya erkekte ister giyinik ister çıplak, gözleri rahatsız edecek, az-çok bir soğukluk yapacak görüntülere yer vermemeli, görme hissini okşayıcı bir kıyafetle görünmelidir.

Kadının -dışarıya değil- kendi erkeğine karşı süslenmesi gerekir. İlişki öncesinde can sıkıcı sözler duyulmamış olmalı, münakaşaya veya üzücü laflara yer verilmemelidir. O anda gönül alıcı fısıldaşmalar, baş başa tatlı bir sohbet, sevgi dolu birkaç söz faydalıdır.

- Koklama ve Tatma: İlişki başlangıcında -misk ve lavanta gibi- güzel kokular, zevk alan erkekler için genelde etkileyicidir. Bu inceliği bilen kadın, o anda güzel kokularla kokulanmayı da ihmâl etmez. Bedenin temizliği ve çirkin kokudan arınmış olması da kâfidir. Çünkü eşlerin temiz vücutlarından birbirine verdiği fıtri ve tabii koku, başlıbaşına tesirli bir güce sahiptir. En çok rahatsız edici kokular, ağız kokusu ile ağır ter kokusudur. Öyleyse, vücutta fazla ter toplayan koltukaltı ve kasık bölgeleri, haftada bir tıraş edilmeli ve yıkanmalıdır. Dişler sık sık fırçalanmalı ve daha iyisi misvaklanmalıdır. Ağızda soğan sarmısak veya sigara kokusu rahatsız edici olduğundan, böyle pis kokulu bir havada ilişkiye girmekten sakınmalıdır.

- Dokunma ve Okşama: İlişkiye hazırlanmada "aşk oyunları" denilen en tesirli oyunlar, vücudun muhtelif yerlerine tatbik edilen dokunma ve okşama işidir. Bunun için önce yeteri kadar soyunmuş olmalıdır. Üst vücutta bir iç elbisesinden başkasını bırakmamak, hatta vaziyete göre, yatak içinde soyunmuş olmak, ilişki zevkinin ziyadesiyle yaşanmasını sağlar. Diğer hususlarda olduğu gibi, dokunma ve okşama vazifesi, kadından çok erkeğe düşer.

Son zamanlarda, sapık kimseler arasından yaygınlaşan oral seks denilen, erkeklik uzvunu kadının ağzına alması dini açıdan çok çirkindir. Ayrıca erkeğin kadının organını öpmesi yalaması da çirkin bir harekettir.

- İlişki Safhası: Eşlerin ihtiyacına göre uzunca veya kısaca icra edilen başlangıç oyunlarından sonra, şehvet hislerinin iyice uyanmasıyla, kadının mahrem bölgesinde birleşmeyi kolaylaştırıcı mezi denilen sıvı çıkar. Kadın o anda cinsi his bakımından zayıf olur veya yeterince tahrik edilmemiş bulunursa, böyle bir sıvı görülmez.

Eşler, arzu ettikleri temas şeklini tercih ederler.

Temas safhasında en mühim mesele, erkeğin acele etmemesidir. Sabırla idare etmesini bilmek, erkeğe düşen önemli bir vazifedir. Eğer erkek, kadının halini düşünmeden sadece kendi zevki için davranırsa, bir-iki dakika içinde zevkin sonuna geliverir. Bu durum ise, henüz uyanmış olan kadını yarı yolda terk edip, sıkıntı içinde bırakır.

O halde erkek, zaman zaman duraklamalar ve ihtiyatlı tavırlarıyla, sondaki "orgazm" durumuna gelmeyi geciktirmeli, bu noktada kadınla beraberliği sağlamaya çalışmalıdır. Zevkin heyecanlı zirvesi olan orgazm seviyesine varıncaya kadar devam eden temas hali de, sakin ve ferah bir zevk halinde sürüp gider.

İslami İlişki Adabı:

- Her türlü şehvetin kalbi kararttığı ve bunalttığı düşünüldüğünde, meşru bir şekilde gerçekleştirilen cima (cinsel ilişki), kalpte ferahlık, ruh ve bedende sükunet ve rahatlık sağlar. Cima, asıl olarak nesil üretme amacını taşır ve bu amaca hizmet eden bir zevktir. İlişkiye "cima" denirken, nikahsız ilişki "zina" olarak adlandırılır.

- Kadının meşru bir mazeret olmadan ilişkiyi reddetmesi büyük bir günah olarak kabul edilir.

- İnzal anında meniyi dışarı çıkarmak, yani "azl" etmek, kadının rızasıyla yapıldığında mübah, izinsiz yapıldığında ise mekruh sayılır.

- İhtiyaç olduğunda, kadın hayz halindeyken diz ile göbek arası dışındaki yerlerinden istifade ederek boşalmak caizdir. Bazı görüşlere göre sadece edep yeri hariçtir.

- Kişi, kendini haramdan koruma ve helalle yetinme niyetiyle cima yapmalıdır. Bu esnada, şeytandan Allah'a sığınıp, "Bismillâhi Allahümme cennibnâ'ş-şeytâne ve cennibi'ş-şeytâne mâ razaktenâ" demelidir. Bu dua, hamilelik durumunda şeytanın zarar vermesini engeller.

- Peygamber Efendimiz (asm) cima yaparken besmele çekilmesini önermiş ve bu esnada temizleninceye kadar sevap kazanıldığını belirtmiştir. Ayrıca, bu cimadan doğacak çocuğun sevabının, nefesleri sayısınca olacağını ifade etmiştir.

- Hanım, şehvet ve istek belirleyene kadar oynaşmalı ve bu süreçte bedenin rahatlaması ve doğacak çocuğun sağlıklı olması için acele etmemelidir. Hadis-i şerifte, erkeğin hanımı ile ilişkiye girerken sabırlı olması önerilmiştir.

- Hayz halindeki kadın, kocasının rağbetini azaltmak amacıyla eski elbiseler giymelidir.

- Hanıma arkadan cinsel ilişki büyük günahtır ve bu konuda bir hadis-i şerifte uyarılmıştır.

- Cima sonrasında bir süre uyumak önerilir.