Dünya

Fransa'da Erken Seçimlerin Galibi Melenchon, Filistin'i Tanıma Sözünü Yineledi

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kararı ile gidilen erken genel seçimin ikinci turunda, solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı sandıktan birinci çıktı ve mecliste en fazla sandalye sayısına ulaştı. Bu ittifakın liderlerinden Jean-Luc Melenchon, seçim galibiyetinin ardından yaptığı konuşmada, "Filistin devletini tanıma" vaadini tekrarladı.

Abone Ol

Haber Merkezi- Solcu 4 partinin oluşturduğu ve 178 milletvekili ile mecliste en fazla sandalye sayısına sahip olan Yeni Halk Cephesi'nin en büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) lideri Melenchon, seçim sonrası yaptığı açıklamada, hükümet kurmaya hazır olduklarını belirtti ve "Yeni Halk Cephesi'nden bir başbakanımız olacak" dedi.

Ayrıca, ulusal ve uluslararası birçok konuda kararname ile karar verebileceklerini ifade eden Melenchon, Filistin devletini tanıma sözüne vurgu yaparak, bu konunun öncelikli işlerinden biri olacağını söyledi.

Dünkü ikinci turda aşırı sağa karşı Macron ve solcuların işbirliğine gitmesi sonucu hiçbir ittifak mecliste hükümet kurmak için gerekli salt çoğunluğa ulaşamadı. Macron’un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı 150, aşırı sağcı Ulusal Birlik ittifakı ise 125 sandalye kazandı. Salt çoğunluk olan 289 milletvekiline ulaşamayan ittifaklar, yeni hükümetin kurulması için işbirliği yapmak zorunda.

Solcu ittifak Yeni Halk Cephesi'nin en büyük partisi ve Filistin destekçisi LFI'nin yeni hükümetin kurucu güçlerinden biri olup olmayacağı, solcu partilerin merkez partilerle kuracağı koalisyona bağlı.

LFI ve Filistin'e Destek

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Fransa'da yapılan Filistin'e destek gösterilerinde başı çeken LFI, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde olduğu gibi erken genel seçimlerde de Filistin meselesini önemli bir yere koydu. Bazı LFI milletvekilleri, "terör propagandası" yaptıkları gerekçesiyle ifadeye çağrılmıştı. AP seçimleri için Filistin asıllı Rima Hassan'ı yedinci sıradan aday gösteren LFI, kendisine yöneltilen eleştirilere rağmen AP'nin ilk Filistinli üyesinin seçilmesini sağlamıştı.

İsrail Hükümeti Tepkili

İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli, Fransa'da Filistin destekçisi sol ittifakının seçim zaferine ilişkin X hesabından yaptığı paylaşımda, LFI lideri Melenchon’u hedef aldı. Chikli, Melenchon'un 7 Ekim saldırılarını kınamayı reddeden bir "İsrail nefretçisi" olduğunu iddia ederek, bu ittifakın Avrupa'yı "derin bir uçuruma sürükleyeceğini" savundu.