Doğan Hızlan, Türk edebiyat ve sanat dünyasının önde gelen eleştirmenlerinden biridir. 22 Aralık 1937'de İstanbul'da doğan Hızlan, uzun yıllar boyunca edebiyat ve sanat alanında etkili yazılar kaleme almıştır. Pertevniyal Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne başlayan Hızlan, kısa süre sonra yazarlık tutkusunu meslek edinmiştir.
Kariyerine 1954 yılında başlayan Hızlan, çeşitli edebiyat dergileri ve gazetelerde sanat sayfalarını yönetmiş ve birçok eserine eleştiri yazmıştır. 1980'de "Bayram Gömleği" adlı çocuk hikayeleri derlemesi ile ve Ercüment Behzat Lav ile Celâl Sılay'ın eserlerini yayıma hazırlayarak edebiyat dünyasına önemli katkılarda bulunmuştur.
Hızlan'ın etkileri sadece yazılarıyla sınırlı değildir. 2012'de Antalya Atatürk Kültür Parkı'nda adına açılan kütüphaneye 20.000 kitap bağışında bulunarak edebiyat ve bilgiye verdiği değeri göstermiştir. Ayrıca, 2021'de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından fahri doktor unvanı ile ödüllendirilmiştir.
Hürriyet gazetesindeki köşe yazıları ve TRT 2'deki "Karalama Defteri" programıyla halen aktif olan Hızlan, Türk edebiyat ve sanatının önde gelen isimleri arasında yer almaya devam etmektedir.