Dünya

Gazze İçin 26 AB Üyesinden Gelen 'Acil İnsani Duraklama' Çağrısı

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Macaristan hariç AB üyesi 26 ülkenin Gazze'de "sürdürülebilir bir ateşkese yol açacak acil insani duraklama" çağrısında bulunduğunu belirtti.

Abone Ol

Haber Merkezi-Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanan AB Dışişleri Bakanları, Gazze'deki gelişmeleri ele aldı. Toplantının ardından AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, basın toplantısı düzenledi. Borrell, AB üyesi 26 ülkenin Gazze'deki duruma dair "sürdürülebilir bir ateşkese yol açacak acil bir insani duraklama" çağrısında bulunduğunu açıkladı.

İsrail'in Refah kentine yönelik muhtemel saldırısına karşı olduklarını vurgulayan Borrell, "İsrail hükümetinden Refah'a saldırmamasını istiyoruz. Böyle bir saldırı, insani durumu daha da kötüleştirecek ve gerekli yardımların ulaştırılmasını engelleyecektir. Bakanlar, İsrail'den uluslararası insancıl hukuka ve Uluslararası Adalet Divanı kararına uyması çağrısında bulundu. Kalıcı bir ateşkese yol açacak acil insani duraklama çağrısı yaptılar" şeklinde konuştu.

Borrell ayrıca, İsrail'den insani yardımların bölgeye ulaşmasını ve sivil halkın korunmasını sağlaması gerektiğini belirterek, "BM Gazze Koordinatörü ile UNRWA'ya yardımları ve mevcut durumu görüştük. Kendisinden son bilgileri aldık. AB'nin yardımlarının kesilmemesini istedi. Özellikle eğitim başta olmak üzere bölgedeki yardımların devam ettirilmesini ve yardımların kesilmesi halinde bu görevlerin başkası tarafından yerine getirilemeyeceğini söyledi" şeklinde konuştu.