Dünya

Gazze'deki su sıkıntısı çevre felaketine dönüşebilir

Gazze'deki su sıkıntısı, çevresel bir felakete dönüşebilir ve bu felaket ulusal sınırları aşabilir.

Abone Ol

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Doktor Öğretim Üyesi ve Hidropolitik Uzmanı Seyfi Kılıç, İsrail'in özellikle Gazze'nin altyapısını hedef aldığını ve bu saldırıların kanalizasyon sorunları, hava, toprak ve su kirliliği gibi çevresel sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

İsrail, Gazze'yi bombaladığından beri su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri keserek insani bir krizin derinleşmesine neden oluyor. Elektrik ve yakıt tedarikinin sağlanamaması, su, kanalizasyon ve çöp temizliği gibi halk sağlığını tehdit eden işlemlerin gerçekleştirilememesine yol açıyor. Yıkılan binaların enkazında kalan cesetler, salgın hastalıkların yayılma riskini artırıyor.

Gazze'deki içme suyu krizi çok ciddi bir boyuta ulaşmış durumda. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'deki temiz suyun tükenmek üzere olduğunu belirtiyor ve bölge halkının kirli suya başvurmak zorunda kaldığını bildiriyor. Bu, su kaynaklı hastalıkların riskini artırıyor.

Ayrıca, İsrail'in Gazze'de beyaz fosfor gibi uluslararası hukuka göre kullanımı yasak olan maddeleri kullanması, sağlık ve çevre felaketi endişelerini artırıyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının çevresel etkileri büyük bir endişe kaynağıdır. Gazze'deki altyapının zarar görmesi, sadece Gazze'yi etkilemekle kalmayabilir, aynı zamanda komşu bölgeleri ve ulusal sınırları da aşabilir.