Güncel

Gazzeli Kardeşlerimiz İçin Neler Yapabiliriz?

Gazze'de, maalesef mazlum ve masum insanlar hala hayatlarını kaybetmeye devam ediyor, aynı zamanda şiddetli soğuk ve açlıkla mücadele etmek zorundalar. Ancak, bu duruma duyarsız kalmak yerine bireysel olarak neler yapabileceğimize odaklanmalıyız.

Abone Ol

Görsel Haber- 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze'de geçen 108 günün ardından, maalesef 11 bin çocuk ve 7 bin 500'ü kadın olmak üzere toplamda 25 bin 925 kişi şehit oldu. Bölgedeki saldırılar artarak devam ediyor. Ancak sorulması gereken önemli bir soru var: Bizler sadece izlemeye devam mı edeceğiz? Müslümanlar olarak üzerimize düşen sorumluluklar nelerdir?

aşağıda 4 madde halinde öneriler:

1- Boykotu hafife alma, boykota devam et.

"Sakın zâlimlere meyletmeyin; yoksa onları saracak ateş size de dokunur. Aslında sizin Allah’tan başka hiçbir dostunuz, yardımcınız ve sizi sahiplenecek hiçbir güç yoktur. Öyleyse O’ndan başka bir dost aramayın; aksi halde O’nun yardımından da mahrum kalırsınız." (Hûd Sûresi 113. Ayet)

“Zâlimlerin hiçbir dostu ve sözü dinlenecek şefaatçısı yoktur.” (Mü’min sûresi, 18)

“Zulmedenlerin yardımcısı olmaz.” (Hac sûresi, 71)

"Ey inananlar! Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostlarıdırlar. Sizden kim onları dost edinirse, kuşkusuz o da onlardandır. Şüphesiz Allah, zalimler topluluğunu doğruya iletmez." (Maide 51)

2- Sosyal medyada paylaşımlarını artır, zulmü duyur. Tepkini göster.

Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların zarar görmediği kimsedir. Muhâcir ise, Allah’ın yasakladığı şeylerden uzak duran kimsedir.” (Buhârî, Îmân 4-5, Rikâk 26; Müslim, Îmân 64-65. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Cihâd 2; Tirmizî, Kıyâmet 52, Îmân 12; Nesâî, Îmân 8, 9, 11)

Hz. Ebûbekir’in (r.a.) işittiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“İnsanlar bir zalimi görürler de onun zulmüne engel olmazlarsa, Allah’ın onları genel bir azaba uğratması kaçınılmazdır.” (Tirmizî, Tefsîru’l-Kur’ân, 5; Ebû Dâvûd, Melâhim, 17)

3- İmkanın varsa yardım gönder. Maddi destek ol.

"Sadakalar (zekatlar), Allah'tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, Allah yolunda cihad edenler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam'a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir." (Tevbe Suresi 60)

“Kim Allah yolunda cihada gidecek bir gaziyi techiz eder, cihad için gerekli olan ihtiyaçlarını karşılarsa, âdeta cihada gitmiş gibi sevap kazanır. Cihada giden gazinin arkada bıraktığı ailesine güzelce bakıp onların ihtiyaçlarını karşılayan kimse de sanki cihad yapmış gibi sevap kazanır.” (Buhârî, Cihâd 38; Müslim, İmâre 135-136. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Cihâd 20; Tirmizî, Fezâilü’l-cihâd 6; Nesâî, Cihâd 44)

4- Her gün sabah namazından sonra Fetih Sûresi’ni oku ve namazlarda konut duası oku.

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-: “Bu gece bana, üzerine güneşin doğduğu her şeyden daha değerli ve güzel bir sûre indirildi” buyurmuş, sonra da Fetih Sûresi’ni okumuştur. (Buhârî, Tefsir 48/1)

KUNUT NAMAZLARI (DUALARI) NEDİR?

Şafi Mezhebinde sabah namazının farzının son rekâtında rükûdan kalktıktan sonra duada olduğu gibi, elleri kaldırıp semaya doğru açarak kunut duası okunur. Hanefi mezhebine göre kunut duası vitrin üçüncü rekâtında zamm-ı surenin okunmasından sonra ve rükûa varmadan okunur.

  • Bi'r-i Mâune faciasında, Peygamberimiz (s.a.v) kunut namazı kılmış. 40 gün boyunca sahaberlerini şehit edenlere beddualar okumuştur.

Haber Merkezi