Güncel

Grip Salgınında Evde Tedavi: Acil Durumlarda Hasta Yoğunluğunu Azaltmanın Önemi

Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Dr. Bişar Sezgin, grip salgını nedeniyle artan acil servis yoğunluğunu değerlendirerek, sağlıklı yetişkinlerin basit grip vakalarını evde tedavi etmelerinin, hastaneye başvuruları azaltarak bulaşma riskini düşürebileceğine dikkat çekiyor.

Abone Ol

Son bir ay içinde acil servislerde belirgin bir artış yaşandığını belirten Dr. Bişar Sezgin, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerin yoğunluğunu vurguluyor. Salgının 65 yaş üzeri ve 5 yaş altındaki çocuklarda daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Sezgin, sağlıklı yetişkinlerin genellikle 10 gün içinde iyileşebileceğini ifade ediyor.

Evde tedavi için basit grip ilaçlarının kullanımında bir sakınca olmadığını belirten Sezgin, Influenza gibi hastalıklarda bulaşma riskinin havaya karışan virüslerle birlikte artabileceğini söylüyor. Hastaneye başvuruların yoğunluğunu azaltmanın önemine vurgu yapan Sezgin, hafif semptomlara sahip olanların evde tedavi olmalarının salgın kontrolünde etkili bir yol olduğunu belirtiyor.

Sezgin, "Geçmiş aylarda ortalama bin 200 hasta kabul ederken, son zamanlarda bu sayının 2 bin hastaya çıktığını gördük. Hasta yoğunluğu nedeniyle acil servislerde bazen gecikmeler yaşanabiliyor. Özellikle soğuk algınlığı veya grip belirtileri gösteren hafif vakaların evde dinlenmesi, acil servise başvuruların azalmasına katkı sağlar. Ancak, belirtiler ciddileşirse, özellikle nefes darlığı gibi durumlarda acil servise başvurmak önemlidir." şeklinde konuşuyor.

Ayrıca, Sezgin, damardan tedavi taleplerine de değinerek, bu tür tedavilerin evde dinlenmek ve ilaç kullanmak kadar etkili olmadığını ifade ediyor. Evde başlanan tedavilerin geçmediği durumlarda ve belirtiler arttığında acil servise başvurmanın uygun olduğunu belirtiyor.