Güncel

Hacı Adayları Arafat'ta

Abone Ol

Hac ibadetini yerine getirmek için Suudi Arabistan'da bulunan hacı adayları, Mekke'ye 25 kilometre mesafedeki Arafat'a ulaştı. Türk hacı adayları da dün saat 16.30'dan itibaren kafileler halinde Arafat'a hareket etti.

Arafat'a Hareket ve Güvenlik Kontrolleri

Hareket öncesinde Suudi Arabistan yetkilileri, hacı adaylarının "nusuk" adı verilen kartlarını tek tek kontrol etti. Kafile bilgilerini içeren barkotlar otobüs kapılarına yapıştırıldı. Bu uygulama, kaçak hac ile mücadele kapsamında bu yıl ilk defa hayata geçirildi. Hacı adaylarını taşıyan araçlar gece saatlerinde Arafat'a ulaştı.

Konaklama ve İbadet Programı

Hacı adayları, kafile başkanları eşliğinde konaklayacakları klimalı çadırlara yerleştirildi. Bugün öğle ve ikindi namazlarının birleştirilerek (Cem-i takdim) kılınmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Vakfe duası yapacak. Hacı adayları, vakitlerini Kur'an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak ve dua ederek geçiriyor.

Müzdelife'ye Geçiş ve İbadet

Akşam saatlerinde Arafat'tan ayrılacak hacı adayları, Müzdelife'ye geçecek. Burada akşam ve yatsı namazlarını yatsı vaktinde birleştirerek (Cem-i tehir) kılacak olan hacı adayları, Müzdelife vakfesini yapacak. Müzdelife'de şeytana atılacak taşları toplayacak olan hacı adayları, daha sonra Mina'daki "Cemerat" bölgesine hareket edecek.

Kurban Bayramı ve Şeytan Taşlama

Kurban Bayramı'nın birinci günü, hacı adayları "Büyük şeytana" yedi taş atacak. Ardından, kurban kesimi ve tıraş olmalarının ardından ihramdan çıkacaklar. İlk fırsatta farz olan ziyaret tavafı ve haccın sa'yını ifa ederek hac farizasını tamamlayacaklar.

Bayramın İkinci ve Üçüncü Günü

Bayramın ikinci ve üçüncü günü, hacı adayları sırasıyla "küçük, orta ve büyük" şeytana 7'şer taş atacaklar. Daha önce gitmeyen hacılar Medine'ye giderek ibadet ve ziyaretlerini burada sürdürecekler. Mekke'den ayrılacak olan hacılar ise veda tavafı ile Kabe'ye ve şehre veda edecekler.