Hafızayı güçlendirmek de unutkanlığın önüne geçmek için, bilimsel önerilen zihinsel egzersizlerin ve benzeri aktivitelerin yanı sıra Allah'a dua etme yolunu da içermektedir.

HAFIZAYI GÜÇLENDİREN DUA
Bu konuda, İbn Abbas'tan (Allah ondan razı olsun) gelen bir rivayete göre şu özel dua yer almaktadır: Hz. Ali (Allah ondan razı olsun) Peygamber Efendimiz'e gelerek, "Ey Allah'ın Resulü, Kur'an'ı ezberlemekte zorlanıyorum ve unutuyorum. Onu kalbimde sabit bir şekilde tutamıyorum." demiştir. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz şu cevabı vermiştir: "Ey Ebu'l-Hasan, sana Allah'ın yardım edeceği, öğrettiğin takdirde diğerlerinin de faydalanacağı ve öğrendiklerini kalbinde sabit kılacak kelimeleri öğretebilirim. İstiyor musun?" Ali (Allah ondan razı olsun), "Evet, ey Allah'ın Resulü, lütfen öğret." demiştir. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz şu öğretiyi sunmuştur:

Cuma gecesi, gecenin son üçte birinde kalkmaya çalış. Bu zaman dilimi, meleklerin de şahit olduğu özel bir andır ve duaların kabul edildiği bir zamandır. Eğer bu vakitte kalkamazsan, gece ortasında kalkmayı deneyebilirsin. Eğer bunu da başaramazsan, gece başında kalk. Ardından dört rekât namaz kıl. İlk rekâtta Fatiha ve Yasin Suresi, ikinci rekâtta Fatiha ve Ha-Mim (Duhân Suresi), üçüncü rekâtta Fatiha ve Elif-Lâm-Mîm (Secde Suresi), dördüncü rekâtta Fatiha ve Tebâreke (Mülk Suresi) oku. Namaz sonrasında Allah'a hamd ve sena et, Peygamberler ve müminler için salat oku.

Ardından şu duayı oku:

اللَّهُمَّ ارْحَمْنِى بِتَرْكِ الْمَعَاصِى أَبَدًا مَا أَبْقَيْتَنِى وَارْحَمْنِى أَنْ أَتَكَلَّفَ مَا لاَ يَعْنِينِى وَارْزُقْنِى حُسْنَ النَّظَرِ فِيمَا يُرْضِيكَ عَنِّى اللَّهُمَّ بَدِيعَ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضِ ذَا الْجَلاَلِ وَالإِكْرَامِ وَالْعِزَّةِ الَّتِى لاَ تُرَامُ أَسْأَلُكَ يَا اللَّهُ يَا رَحْمَنُ بِجَلاَلِكَ وَنُورِ وَجْهِكَ أَنْ تُلْزِمَ قَلْبِى حِفْظَ كِتَابِكَ كَمَا عَلَّمْتَنِى وَارْزُقْنِى أَنْ أَتْلُوَهُ عَلَى النَّحْوِ الَّذِى يُرْضِيكَ عَنِّى اللَّهُمَّ بَدِيعَ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضِ ذَا الْجَلاَلِ وَالإِكْرَامِ وَالْعِزَّةِ الَّتِى لاَ تُرَامُ أَسْأَلُكَ يَا اللَّهُ يَا رَحْمَنُ بِجَلاَلِكَ وَنُورِ وَجْهِكَ أَنْ تُنَوِّرَ بِكِتَابِكَ بَصَرِى وَأَنْ تُطْلِقَ بِهِ لِسَانِى وَأَنْ تُفَرِّجَ بِهِ عَنْ قَلْبِى وَأَنْ تَشْرَحَ بِهِ صَدْرِى وَأَنْ تَغْسِلَ بِهِ بَدَنِى لأَنَّهُ لاَ يُعِينُنِى عَلَى الْحَقِّ غَيْرُكَ وَلاَ يُؤْتِيهِ إِلاَّ أَنْتَ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ

Çocuk Ne ile Terbiye Olur? Çocuk Nasıl Yetiştirilir? Çocuk Ne ile Terbiye Olur? Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

Bu dua, Allah'tan, günahları terk etme merhameti istemekten, gereksiz yere vakit harcamamaktan, Allah'ın hoşnut olacağı şeylere güzel bir bakış açısı kazanmaktan ve aynı zamanda Kur'an'ı kalpte sabit tutma ve okuma yeteneği dilemek için özel olarak önerilmiştir. Bu duanın, Hz. Ali'nin uygulaması sonucunda Kur'an'ı daha etkili bir şekilde hafızlayabildiğine dair rivayetler mevcuttur.

Bu özel dua, İbn Abbas (Allah ondan razı olsun) tarafından aktarılmış ve özellikle Cuma geceleri üç veya yedi kez tekrarlanması önerilmiştir. Bu süreçte duaların kabul edilme ihtimali yüksektir.

Kaynak: Diyanet Fetva Kurulu

Editör: Ömer Faruk