Güncel

İsrail'de Stres ve Bağımlılık Artışı: 7 Ekim Saldırısı Sonrası Veriler

İsrail Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Merkezi'nin kurucusu psikiyatrist Shaul Lev Ran, 7 Ekim'deki saldırılardan sonra bağımlılık yapan sakinleştiricilerin tüketiminde önemli bir artış gözlemlendiğini açıkladı. Araştırmalar, bu artışın %25 oranında bir bağlantı ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Abone Ol

İsrail Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Merkezi'nin kurucusu psikiyatrist Shaul Lev Ran, AFP'ye verdiği demeçte, son dönemde bağımlılık yapan sakinleştiricilerin tüketiminde belirgin bir artış yaşandığını belirtti. Lev Ran, bu artışın, stres ve insanların acılarını hafifletme arzusunun doğal bir sonucu olarak ortaya çıktığını söyledi.

Lev Ran'ın ekibi, yaklaşık bin kişi üzerinde yaptığı bir çalışmada, 7 Ekim'den itibaren yaşanan olaylara dolaylı maruz kalma ile bağımlılık yapan maddelerin tüketimindeki artış arasında %25 oranında bir bağlantı buldu. Araştırmaya göre, her dört İsrailliden biri bağımlılık yapıcı ürünlerin tüketimini artırırken, saldırı öncesinde her yedi kişiden yalnızca biri uyuşturucuya bağlı rahatsızlıklar yaşıyordu.

Kasım ve Aralık 2023'te yapılan bir araştırma, 7 Ekim saldırısından sonra hayatta kalanların yarısının bağımlılık yapan uyuşturucuları kullandığını ortaya koydu. İşgal rejiminde uyku hapı ve ağrı kesici alımında sırasıyla %180 ve %70 oranında bir artış yaşandı. Lev Ran, bir hastasının "Oğlum Gazze'de savaşıyor, uyumak zorundayım, aksi takdirde işe gidemeyeceğim" şeklindeki açıklamasını, artışın nedenlerinden biri olarak öne sürdü.