Haber Merkezi-İstanbul Havalimanı'nda sadece Kürtçe bilen yaşlı bir kadının kendini ifade edemediği ve saatlerce hizmet alamadığı, dışarı çıkamadan havalimanında bekletildiği iddiasını sosyal medyada paylaşan Memduh Çalışan, gözaltına alındı.

Çalışan, annesinin mağdur olduğu ve bekletildiği yönünde çektiği videoyu Türkçe bilmemesi sebebiyle sosyal medyada paylaşmıştı.

Bugün itibarıyla Memduh Çalışan hakkında soruşturma başlatıldı ve ardından gözaltına alındı. Yakınları, gözaltına alındığını duyurdu.

Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Havalimanı'nda 17 Şubat'ta annesinin Türkçe bilmemesi nedeniyle kendini ifade edemediğini, 2,5 saat boyunca dışarı çıkamadığını ve yetkililerin annesiyle ilgilenmediğini iddia eden Çalışan'ın iddialarının doğru olmadığını öne sürmüştü.

İstanbul Valiliği ise "videonun kötü niyetli olduğunu ve devleti aleyhine propaganda yapmaktan başka bir amacı olmadığını" belirtmişti.

İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Basın Açıklaması

17.01.2024 günü saat 15.00 sıralarında İstanbul Havalimanı’nda yaşanan ve sosyal medyada “Türkçe bilmediği için havalimanında hizmet alamadı ve 2 buçuk saat rehin kaldı” şeklinde iddialarla paylaşılan olaya ilişkin:

17.01.2024 TK2751 Van'dan İstanbul Havalimanı’na gelen 1944 doğumlu S.Ç.’ nin uçaktan iniş süreci şu şekilde gerçekleşmiştir:

14.26 Uçak piste iner,

Diyarbakır'da Kayıp Şahsın Cesedi Dicle Nehrinde Bulundu Diyarbakır'da Kayıp Şahsın Cesedi Dicle Nehrinde Bulundu

14.36 Körük kapısındaki uçaktan çıkar,

14.44 Tekerli sandalye ile alınır,

14.51 Bagaj alım salonuna bırakılır,

15.05 6A bagaj bandı yanına geçer,

15.39 bagajını alır,

15.41 Bagaj alım salonundan çıkar,

15.42 Bagaj alım salonu önünde video çekilir.

S.Ç. isimli vatandaşımız, Van’dan İstanbul Havalimanı’na gelmiştir. Vatandaşımızın ya da yakınlarının, uçağa binmeden önce talepte bulunması gereken Wheel Chair (Refakatli Tekerlekli Sandalye) hizmeti için başvurmadığı, Van’dan hareket ederken anlaşılmış ve İstanbul Havalimanı’nda gerekli talep, uçak ekibi tarafından yapılmıştır. Uçuş ekibinin yaptığı talep doğrultusunda vatandaşımıza uçaktan inişinden, Havalimanı çıkış noktasına kadar talep edilen hizmet verilmiştir.

Yaşlı vatandaşımızla ilgili çekilen videonun tamamı en hafif tabirle art niyetli olup, devletimiz aleyhine propaganda yapmaktan öte amaç taşımadığı anlaşılmaktadır.