Görsel Haber-Schneider, şirketin geçen yıla ait bilançosunun açıklanmasının ardından Orta Doğu'daki olayların satışlara etkisini değerlendirdi.

Nestle'nin CEO'su Schneider, "7 Ekim'deki trajik olaylardan sonra Orta Doğu ve Asya'da gözlemlediğimiz şey, genel olarak küresel ve Batılı markalara yönelik tüketici tereddütleri" şeklinde konuştu. Şirketin bilançosuna göre, geçen yıl satışlar yaklaşık 2 milyar dolar azaldı.

Bu durumun özellikle kendi şirketlerini hedef almadığını belirten Schneider, bunun küresel bir trend olduğunu ve bölgedeki yerel şirketlerin bundan faydalandığını ifade etti.

Schneider, bu eğilimin halen devam ettiğini ve bu yıl işlerin nasıl gelişeceğini görmek gerektiğini belirtti.

Protesto ve boykotların şirket bilançolarına etkisi

Malatya’da Trafik Kazası: 3 Yaralı Malatya’da Trafik Kazası: 3 Yaralı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına destek veren ve yardım gönderen uluslararası şirketler, dünya çapında boykot ve protestolarla karşılaştı.

ABD'li restoran zincirlerinden McDonald's, Pizza Hut ve KFC ile kahve zinciri Starbucks ve Avrupa merkezli şirketler Unilever ve Nestle, bu protesto ve boykot kampanyalarına hedef oldular.

Orta Doğu'daki çatışmalar, bu şirketlerin bilançolarını olumsuz etkilerken, Starbucks ve McDonald's'ın finansal sonuçları piyasa beklentilerini karşılayamadı.

McDonald's'ın geçen yılın son çeyreğine ait bilançosunda, Orta Doğu'daki satışların savaştan etkilendiği belirtilirken, Starbucks yetkilileri Gazze'deki savaşın bölgedeki mağazalarında müşteri trafiği ve satışlar üzerinde önemli etkisi olduğunu kabul etti.

Yum! Brands'e ait KFC, Pizza Hut ve Taco Bell restoranlarının geliri de geçen yılın son çeyreğinde piyasa beklentilerinin altında kaldı. KFC'nin Orta Doğu'daki satışları bu dönemde yüzde 5 azalırken, Pizza Hut'ın satışları yüzde 3 düştü.

Birleşik Krallık merkezli tüketim malları şirketi Unilever'in Endonezya'daki satışları da "Orta Doğu'daki jeopolitik duruma tepki olarak" çok uluslu şirketlerin markalarının boykot edilmesi nedeniyle dördüncü çeyrekte azaldı.

Editör: Ömer Faruk