Japonya Ulusal Meteoroloji İdaresi'nin raporlarına göre, pazartesi günü ülke genelinde 30'dan fazla deprem meydana geldi. En büyüğü 7,6 büyüklüğünde olan deprem, yerel saatle 16.06'da kaydedildi. Ardından 16.10'da 7,6, 16.18'de 6,1, 16.39'da 5,2, 16.42'de 5,2, 16.48'de 5, 16.56'da 5,7, 17.07'de 5,2 ve 17.29'da da 5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar yaşandı.

Japon uzmanlar, önümüzdeki hafta boyunca artçı sarsıntıların devam edeceğini ve özellikle önümüzdeki iki ila üç günün riskli olabileceğini belirtti. Bu süre zarfında 7'nin üzerinde şiddetli sarsıntıların tekrarlanma olasılığı bulunuyor.

Gölette Boğulan 5 Kişiden 4'ü Suriye'ye Gönderildi Gölette Boğulan 5 Kişiden 4'ü Suriye'ye Gönderildi

Depremin merkez üssü, özellikle Japonya Denizi'ne bakan Ishikawa ve Niigata eyaletlerindeydi. Bu bölgelerde yaklaşık her yarım saatte bir hissedilir derecede artçı depremler meydana geldi. Tokyo da sarsıntılardan etkilendi.

Batı kıyılarına ulaşan 5 metreye kadar varan yüksek dalgalar kaydedildi. Uzmanlara göre, bazı dalgalar ilk sarsıntılardan sadece birkaç dakika sonra kıyılara vurdu.

Bölge sakinlerinden, acil olarak kıyı bölgelerini terk etmeleri veya binaların çatılarına çıkmaları istendi.

Felaket sonucunda 10'dan fazla kişi farklı derecelerde yaralandı. Batı şehirlerinde kurtarma ekipleri büyük yangınları söndürmek için çalışıyor ve birçok dağlık bölgede heyelanlar meydana geldi.

Ishikawa eyaletinde, en az 1.300 kişi Kanazawa şehrinden tahliye edildi. Niigata eyaletinden de yaklaşık 500 kişi tahliye edildi.

Akita, Fukui, Tottori, Fukuoka ve Shiga vilayetlerinin kıyı bölgelerinde yaşayan 50 binden fazla kişi tahliye emri aldı.

Ishikawa eyaletinde çok sayıda büyük yangın yaşanırken, en az 6 ahşap konut çöktü ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

Ülkenin orta kesiminde 35 binden fazla ev elektriksiz kaldı ve bazı yollarda büyük çatlaklar ve çöküntüler meydana geldi.

Japon enerji şirketleri, nükleer tesislerin durumunu kontrol etmeye başladı. Japon Nükleer Enerji Kontrol Komitesi'ne göre, şu ana kadar herhangi bir acil durum kaydedilmedi. Ülkedeki Shinkansen hızlı trenleri durduruldu.

Editör: Ömer Faruk