Güncel

Kasım 2023 Dış Ticaret İstatistikleri Açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2023 dış ticaret endekslerini yayımladı.

Abone Ol

Kasım ayındaki İhracat ve İthalat İstatistikleri Açıklandı

Kasım ayında ihracat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 artarak güçlü bir performans sergiledi. Endeks, özellikle gıda, içecek ve tütün sektöründe yüzde 1,0 artış kaydederken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,9 azalma ve yakıtlarda yüzde 19,0 azalma gösterdi. İmalat sanayinde ise (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,7 artış görüldü.

Kasım ayında ihracat miktar endeksi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,0 artarak dikkat çekici bir büyüme kaydetti. Endeks, özellikle gıda, içecek ve tütün sektöründe yüzde 6,1 artış gösterirken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 4,1 azalma ve yakıtlarda yüzde 52,6 artış kaydetti. İmalat sanayinde ise (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,3 azalış yaşandı.

İthalat birim değer endeksi ise Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 azaldı. Endeks, özellikle gıda, içecek ve tütün sektöründe yüzde 6,2 azalış, yakıtlarda yüzde 27,8 azalış, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 12,2 azalış ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2,3 azalış gösterdi.

İthalat miktar endeksi ise Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 artarak olumlu bir performans sergiledi. Endeks, gıda, içecek ve tütün sektöründe yüzde 3,9 azalış, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 0,2 azalış, yakıtlarda yüzde 6,1 azalış ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 12,8 artış yaşandı.