Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın 2024 Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda kredi kartlarına yönelik yapılabilecek kısıtlamalara dair verdiği sinyallerin ardından, bankalar hızla aksiyon almaya başladı. Eğer belirli işlemleri gerçekleştirirseniz, kredi kartı limitleriniz askıya alınabilir.

iPhone fiyatlarına Türkiye’de zam geldi iPhone fiyatlarına Türkiye’de zam geldi

Karahan'ın açıklamalarına göre, 2024'ün ilk Enflasyon Raporu Toplantısı'nda, ekonomik sıkılaşma tedbirlerine destek olmak amacıyla kredili işlemlere yeni sınırlamalar getirilebileceği belirtildi. Özellikle Aralık ayında artan kredi kartı harcamalarının izlenmesi planlanıyor ve bu eğilim devam ederse, çeşitli yeni uygulamalar devreye girebilir.

Yapılan bu işlemlerin kart limitlerini tamamen askıya alabileceği belirtiliyor. Bu önlemlerin arkasında, Merkez Bankası tarafından faiz artırımları ile politika faiz oranının yükseltilmesi ve kredi kartı faizlerine tavan getirilmesi gibi kararlar bulunuyor. Bu sayede, vatandaşların kredi kartı faiz oranlarından kaynaklanan olumsuz etkileri en aza indirmesi amaçlanıyor.

Son gönderilen uyarı mesajlarında, belirli işlemleri gerçekleştiren müşterilerin kredi kartı limitlerinin tamamen askıya alınacağı bildiriliyor. Bankalar, müşterilere gönderdikleri mesajlarda, döviz, altın, kripto varlık alımları, kredi kapatma işlemleri, gereksiz transferler ve nakit çekme limitini aşma gibi işlemler nedeniyle kart kapatma uyarısında bulunuyor. Bu uyarılar, normalde ekranlarda görünen uyarılar yerine kısa mesaj ve kart ekstresi ile tüm kullanıcılara iletiliyor, bu da müşteriler arasında endişeye neden oluyor.

Editör: Ömer Faruk