Güncel

Kürd Öncüleri Derneği Başkanı Ali Çeven, Sosyal Medya Paylaşımları Nedeniyle Tutuklandı

Kürd Öncüler Derneği Başkanı Ali Çeven, sosyal medyada yaptığı paylaşımlar sebebiyle "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla tutuklandı.

Abone Ol

Avukat Suphi Özgen, müvekkilinin Kürdistan bayrağını kullanması ve Şeyh Said'e referans vermesinin mahkemede "terörist" olarak nitelendirilmesine yol açtığını açıkladı.

Kürd Öncüleri Derneği Başkanı Ali Çeven, sosyal medyada paylaştığı bir video nedeniyle "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla tutuklandı. Çeven'in avukatı Suphi Özgen, müvekkilinin 29 Ocak 2024'te gözaltına alındığını ve dün İstanbul Büyükçekmece'deki savcılıkta mahkeme kararıyla tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderildiğini belirtti.

Avukat Özgen, savcının Kürdistan bayrağını "PKK bayrağı" olarak tanımlayıp, Şeyh Said'i "terörist" olarak nitelendirdiğini söyledi. Mahkemede Çeven'e yöneltilen suçlamaların ardından avukat Özgen, İstiklal Mahkemeleri yargılamaları ve resmi gazete baskılarını içeren belgeleri sunarak savcıya karşı savunma yaptı. Özgen, Şeyh Said ile ilgili af kanunu metnini gösterdiğinde savcının şaşırdığını ve "Yani Şeyh Said terörist değil mi diyorsunuz?" sorusuyla karşılaştığını belirtti. Avukatın, "Elbette" yanıtı üzerine Özgen, ülkenin resmi belgelerinde de Şeyh Said'in terörist olarak nitelendirilmediğini vurguladı.

Özgen, "Terör bayrağı" olarak tanımlanan Kürdistan bayrağının Irak'ın kuzeyinde resmi olarak kabul edildiğini, Türk bakan ve yetkililerin resimlerinin bulunduğu birçok yerde kullanıldığını ve bölgedeki Türkiye konsolosluğunda Türkiye bayrağı yanında Kürdistan Bölgesi Bayrağı'nın yer aldığını savundu.

Müvekkili Ali Çeven'in tutuklanmasına itiraz edeceklerini belirten avukat Suphi Özgen, aynı zamanda Kürdistan bayrağı kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini ve bu tür davalarla Kürd halkına gözdağı verilmeye çalışıldığını ifade etti. Batmanlı olan Ali Çeven, 90'lı yıllarda köy boşaltmalarının yaşandığı bir dönemde doğmuş, üniversitede tarih bölümünden mezun olmuş ve hem Türkiye hem de Mısır'daki medreselerde dini eğitim almıştır. Ali Çeven, Kürd Öncüler Derneği'nin kurucularından biri olarak halen başkanlık görevini sürdürmektedir. Dernek, tarih, coğrafya ve Kürd milletine yönelik akademik çalışmaları desteklemeyi amaçlamaktadır. Çeven'in sosyal medyadaki paylaşımları, özellikle Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ gibi isimlerin ırkçı saldırılarına maruz kalmıştır.