'İttifakın adı 'Mekke Savunma İttifakı'dır'
Bakan Fidan açıklamalarında, "İttifakın adı 'Mekke Savunma İttifakı'dır. Kurumsal yapının oluşması için çalışma başladı. İttifakımız bölgedeki tüm devletlere açıktır" ifadelerini kullandı.
'Uluslararası sistem, Netanyahu tehdidiyle savaşmalıdır'
Bakan Fidan açıklamalarında İsrail Başbakanı Netayahu'ya da değinerek şu ifadelerde bulundu:
"İnsanlığın, uluslararası toplumun ve güvenliğin ortak düşmanı haline gelmiş Netanyahu soykırımcısı, ciddiye alınacak bir insan değildir. Uluslararası sistem, Netanyahu tehdidiyle savaşmalıdır."
Mekke Savunma Anlaşması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, 7 Ağustos'ta Mekke'de "Ortak Savunma Anlaşması"na imza atmıştı.
Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan'ın, bölgelerinde ve uluslararası alanda artan istikrarsızlıklar karşısında ortak sorumluluk ve bölgesel sahiplenme anlayışıyla imzaladıkları Mekke Ortak Savunma Anlaşması, bölgede ve küresel ölçekte güvenlik, barış, istikrar ve refahın teşvik edilmesini ve ortak caydırıcılığın artırılmasını hedefliyor.
Söz konusu anlaşma, taraf devletlerden herhangi birine gerçekleştirilecek bir saldırının tüm taraflara yapılmış sayılacağına hükmediyor.
Bölgede yeni işbirliği kültürünün geliştirilmesini hedefleyen anlaşma, uluslararası hukuka saygı duyan ve barışçı işbirliği vizyonunu paylaşan tüm aktörlerin katılımını mümkün kılıyor.