Haber Merkezi - Ayrıca, döviz cinsinden hesaplar için zorunlu karşılık oranı yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltildi. İşte detaylar!

Merkez Bankası, 25 Ocak 2024 tarihli Para Politikası Kurulu kararı ile kur korumalı hesaplar için önemli değişikliklere gitti. Zorunlu karşılık uygulamasında yapılan düzenleme ile 6 aya kadar vadeli kur korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranı yüzde 30'dan yüzde 25'e indirildi. Aynı zamanda, döviz cinsinden mevduat/katılım fonu hesapları için Türk lirası cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranı ise yüzde 4’ten yüzde 8’e yükseltildi.

Sürücülere Kontak Kapattıracak Haber: Benzin ve Motorine Rekor Zamlar Geliyor! Sürücülere Kontak Kapattıracak Haber: Benzin ve Motorine Rekor Zamlar Geliyor!

Merkez Bankası'nın açıklamasına göre, bu adımlar, sadeleştirme süreciyle uyumlu olarak alınan makroihtiyati kararlarla birlikte kredi arzında ve mevduat faizinde olası oynaklıklara karşı tedbir alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca, faiz kararlarına ek olarak, miktarsal sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla bu düzenlemeler hayata geçirilmiştir.

Bu yeni düzenlemelerle birlikte Türk lirası mevduata geçişi teşvik eden önemli adımlar atılırken, aynı zamanda miktarsal sıkılaştırma süreci de devam etmektedir. Kamuoyuna duyurulur.

Editör: Ömer Faruk