Moda dünyasında, tamir etmek trendi çöpe atmayı geride bırakıyor ve giderek büyüyor. Fransa'da, giysilerini tamir ettirenler bir kısmı maliyetlerini geri alabilecekler.
Eğer yırtık bir dikiş veya kopuk bir fermuar giysilerinizin sonu demek gibi geliyorsa, tekrar düşünmenin zamanı geldi. Fransa'da, giysileri çöpe atmaktansa onarmak, moda sektöründe üreticiler ve mağazalar tarafından da benimsenen bir trend haline geliyor. Fransa'da yaşayanlar, bir sonraki sefer giysilerini çöpe atmak yerine tamir ettirme seçeneğini tercih ederek hükümetin "onarım primi"nden yararlanabilirler.
Ülkede her yıl yaklaşık 700 bin ton giysi çöpe atılıyor. Fransa'nın israfı azaltma çabalarına destek olmak amacıyla, insanların bağımsız atölyelerde ve ayakkabıcılarda giysi ve ayakkabılarını tamir ettirmelerinin maliyetinin 6 ila 25 euro arasındaki bir kısmını geri alabilecekleri bir program başlatıldı.
Ekim ayında başlayacak olan bu girişim, Refashion adlı çevreci organizasyon tarafından yürütülecek ve giysilerin onarılmasını, yeniden kullanılmasını ve istenmeyen eşyaların bağışlanmasını teşvik edecektir.
Onarım primi, Fransa'da tekstil endüstrisinde çevreyi kirletmeyi önlemek için daha geniş çaplı bir girişimin parçasıdır. Giyim ve tekstil mağazaları artık etiketlerinde kullanılan malzemenin ve ürünün nerede üretildiğinin belirtilmesi zorunluluğuna tabidir. Londra'da yaşayanlar, giyim markası Uniqlo tarafından kurulan tamir stüdyolarına eski kıyafetlerini tamir ettirmek için götürebilirler. Regent's Street ve Battersea Power Station'da bulunan Re.Uniqlo stüdyoları, markanın kendi ürünleri için tamir hizmetleri sunmaktadır.
Mağazalar ayrıca istenmeyen giysileri toplayarak ihtiyacı olanlara bağışlamaktadır. Net-a-porter da giysi onarım şirketi olan The Seam ile işbirliği yaparak bir onarım hizmeti başlatmıştır.
Birleşik Krallık'taki müşteriler, giysi, takı ve aksesuarlarını onarmak için The Seam'e gönderebilirler. Belçika'da yaşayanlar, kırılan spor ekipmanlarını veya kıyafetlerini çöpe atmak zorunda kalmazlar.
Dünyanın en büyük spor malzemeleri perakendecisi Decathlon artık bir tamir hizmeti sunmaktadır. Bu hizmet genellikle yırtık dikişler veya kopuk fermuarlar gibi küçük onarımlar için kullanılır ve isteyenler giysilerini, sırt çantalarını ve kamp malzemelerini tamir edebilirler. Buraya sadece Decathlon ürünleri değil, herhangi bir markanın spor ürünleri tamir edilebilir.
Renkli puffer ceketleriyle tanınan Avustralyalı moda markası Kathmandu, iade edilen veya hatalı giysileri onarmak ve yeniden satmak için bir program başlatmaya hazırlanıyor. Avustralya Döngüsel Moda Derneği, ülkedeki tüm online giysi alışverişlerinin üçte birinden biraz fazlasının iade edildiğini tahmin ediyor.
Birçok şirket bu durumla başa çıkmak için yeterli hazırlığa sahip değil ve sonuç olarak iade edilen birçok ürün hasar görüyor ve çöplüklere gitmektedir. Kathmandu, iade edilen tüm giysileri makul fiyatlarla onararak ve yeniden satmayı hedeflemektedir.