Faydalı Bilgiler

Nafile Oruç Ne Zaman Tutulur?

Nafile oruç, özel günlerde tutulduğunda daha fazla kuvvet kazanır. Faziletli ve özel günler, bazıları senede bir kez, bazıları her ay, bazıları da her hafta tekrar eden günler şeklinde olabilir.

Abone Ol

Nafile oruç, özel günlerde tutulduğunda daha fazla kuvvet kazanır. Faziletli ve özel günler, bazıları senede bir kez, bazıları her ay, bazıları da her hafta tekrar eden günler şeklinde olabilir.

Senede bir kez tekrar eden faziletli günler şunlardır:

  • Ramazan günlerinden sonra,
  • Arefe günü,
  • Aşure günü,
  • Zilhicce ayının ilk on günü.

Bu günlerde nafile oruç tutmak ekstra sevap kazandırır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Şaban ayının büyük bir kısmını oruçla geçirirdi. Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulur:

  • Ramazan ayında tutulan oruçtan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharrem’de tutulan oruçtur. Çünkü Muharrem ayı, hicri-kameri takvime göre yılın ilk ayıdır. Yeni bir yıla girmek sevindirici bir adımdır ve daha umut vericidir.

Başka bir hadis-i şerifte ise şöyle buyrulur: Şaban ayının yarısından itibaren Ramazan ayına kadar oruç tutulmamalıdır.

Bu nedenle, Ramazan'dan birkaç gün önce oruç tutmamak tavsiye edilir. Ancak Şaban ayını Ramazan ayıyla bağlamak amacıyla oruç tutmak caizdir. Ramazan ayını karşılamak amacıyla iki veya üç gün öncesinden oruç tutmaya başlamak ise caiz değildir.

Ancak, bu günler oruç tutmayı alışkanlık haline getirilen günlerle çakışırsa, oruç tutmak caiz olur. Ashab-ı Kiram'dan bazıları, Ramazan ayına benzememesi için Receb ayının tamamında oruç tutmayı hoş karşılamamışlardır.

Her ayda tekrar eden nafile oruçlar ise ayın başı, ortası ve sonunda tutulan oruçlardır. Ayın 13., 14. ve 15. günlerine "eyyam-ı biyz" denir ve bunlar faziletli zamanlardır.

Haftanın faziletli günleri ise şunlardır:

  • Pazartesi
  • Perşembe
  • Cuma

Bu günlerde oruç tutmak, bu günlerin bereketi ve hürmetine sevapların kat kat artacağı düşüncesiyle iyilikler yapmayı tavsiye eder.

Anlatılanlarla birlikte, asıl mükemmellik, insanın orucun manasını anlamasında, orucun gönüldeki kötülükleri temizleyip düşünceleri sadece Allah'a yönlendirmek olduğunu kavramasındadır.