Dünya

Netanyahu'nun Soykırım Sonrası Gazze İçin 3 Aşamalı Planı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, yaklaşık 4 aydır saldırı ve abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'nin geleceğiyle ilgili çok aşamalı ve uzun vadeli bir plan taslağı üzerinde çalıştığı ve bu taslağı ABD ile de paylaştığı belirtiliyor.

Abone Ol

Haber Merkezi- Netanyahu'nun ABD yetkilileri ve ilgili taraflarla paylaştığı plana göre, Gazze saldırıları sonrası için çok aşamalı bir yol haritası taslağı hazırlandı. İbranice yayın yapan Maariv gazetesine göre, Netanyahu, insanlık felaketinin yaşandığı Gazze Şeridi'ne saldırılarını sonlandırmasının ardından izleyeceği yol haritası taslağını bir grup işadamıyla hazırladı.

1. Aşama: Geçiş Süreci ve Gazze Şeridi'nde Kurulacak Bir Askeri Yönetim Netanyahu'nun planına göre, saldırıların sona ermesinin ardından Gazze Şeridi'nde bir askeri yönetim kurulacak. Bu yönetim, geçiş döneminde insani yardım ve sivil nüfusun idari işlerini yürütecek.

2. Aşama: Fetih ve Hamas'ın Yer Almadığı Yeni Bir Filistin Yönetimi Planın ikinci aşamasında, Suudi Arabistan, Mısır, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in katılımıyla kurulacak bir Arap koalisyonu ile işbirliği içinde Gazze Şeridi'nde Fetih ve Hamas'ın yer almadığı yeni bir Filistin yönetimi oluşturulacak.

Plana göre, askeri yönetimin görevi sona erse de İsrail, güvenlik bahaneleriyle Gazze'ye müdahale etme hakkını saklı tutacak.

3. Aşama: Ordusu Olmayan İsrail'in Atadığı Yönetimin İdare Ettiği Bir Filistin Devleti Planın üçüncü aşamasında, Gazze'de kurulacak yeni Filistin yönetiminin başarı ve istikrar sağlaması durumunda, bu yönetimin Batı Şeria'da da hakim olması için yeni bir reform hazırlanacak. Ayrıca Filistin eğitim sistemindeki müfredat da değiştirilecek.

Son aşamada ise, planın başarılı yürütülmesi halinde 2 ila 4 yıl içerisinde işgal altındaki Gazze ve Batı Şeria'daki Filistin yönetimi idaresinde, ordusu bulunmayan bir Filistin Devleti kurulacak. İsrail, yasadışı Yahudi yerleşim yerlerini tahliye etmeden yeni Filistin devletine toprak devretmeyi de değerlendirecek.

Bugüne kadar açıklanmayan Gazze'ye dair yol haritasını içeren Netanyahu'nun bu planı, işadamlarıyla hazırlanan ve ABD yetkililerine sunulan bir taslak olarak öne çıkıyor. Washington ile yakın ilişkilere sahip İsrail savaş kabinesi üyesi Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer aracılığıyla ABD ile istişare edilen bu planın, Orta Doğu'da kalıcı bir çözüm planıyla örtüşmeye özen gösterdiği ifade ediliyor. İsrail hükümeti henüz resmi bir açıklama yapmış değil. Washington yetkilileri ise geçen haftalarda İsrail'in Gazze Şeridi'nde kalıcı bir işgal sürdürmesine karşı olduklarını açıklamıştı.