"Nöroşirurji uzmanı Dr. Kerem Bıkmaz, kemik sağlığını korumak için önemli adımların olduğunu belirtti. Kemiklerin canlı dokulardan oluştuğunu ve sürekli olarak yenilendiğini açıklayan Bıkmaz, 30 yaşından sonra kemik yıkımının arttığını ve bu durumun osteoporoz riskini artırdığını ifade etti. Osteoporozun erken safhalarında genellikle belirti görülmediğine dikkat çeken uzman, kemik sağlığını korumanın önemini vurguladı.

Kemik sağlığını korumak için önerilen basit adımları şu şekilde sıraladı:

  1. Kalsiyum ve D Vitamini Alımı: İskelet yapısının büyük oranda kalsiyumdan oluştuğunu ve bu mineralin vücudun birçok fonksiyonu için hayati önem taşıdığını belirten Bıkmaz, kalsiyumun süt, süt ürünleri ve yapraklı sebzeler gibi gıdalardan alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kalsiyumun emilimi için D vitamini alımının da önemli olduğunu ifade etti.

    Mardin’de Filistin’e Destek Yürüyüşü: Kudüs Sevdalıları Bir Araya Geliyor Mardin’de Filistin’e Destek Yürüyüşü: Kudüs Sevdalıları Bir Araya Geliyor
  2. Düzenli Egzersiz: Sağlıklı kemikler için egzersizin kritik olduğunu söyleyen uzman, özellikle ağırlık idmanlarının kemiklerin güçlenmesine yardımcı olduğunu belirtti.

  3. Sağlıklı Yaşam Tarzı: Sigara içmeyi bırakmak, alkol tüketimini azaltmak ve sağlıklı beslenmek gibi yaşam tarzı değişikliklerinin kemik sağlığını olumlu yönde etkilediğini söyledi. Ayrıca, moda diyetlerden kaçınılması gerektiğini ve kilo vermek isteyenlerin dengeli bir diyet yapmaları gerektiğini vurguladı.

Bıkmaz ayrıca, yetişkin nüfusun büyük bir kısmını etkileyen sırt ağrısından kaçınmanın da kemik sağlığını korumak için önemli olduğunu belirtti ve sırt ağrısı yaşayanların bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına danışmalarını önerdi.

Editör: Ömer Faruk