Abone Ol

Okul saldırısı davası başlıyor: Uyarılmalarına rağmen hastane yerine poligona götürmüştüler! İsa Aras Mersinli'nin anne ve babası hakim karşısına çıkıyor

Kahramanmaraş'ta 9 öğrenci ve bir öğretmenin yaşamını yitirdiği silahlı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda, saldırganın anne ve babası hakkında iddianame hazırlandı. İhmaller zincirinin gözler önüne serildiği iddianamede; çocuğunun psikolojik sorunlarına ve silah merakına rağmen gerekli önlemleri almayan baba için 10 kez müebbet, uyarılara kulak asmayan anne için ise 22,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Okul saldırısı davası başlıyor: Uyarılmalarına rağmen hastane yerine poligona götürmüştüler! İsa Aras Mersinli'nin anne ve babası hakim karşısına çıkıyor

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde yer alan Ayser Çalık Ortaokulu'nda 9 öğrenci ve bir öğretmenin hayatını kaybettiği silahlı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma sonuçlandı.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, saldırıyı gerçekleştiren İsa Aras Mersinli'nin babası Uğur Mersinli ve annesi Peyman Pınar Mersinli hakkında iddianame hazırladı.

İstenen cezalar

Kahramanmaraş üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davada, baba Uğur Mersinli için “Olası kastla öldürme” suçundan 10 kez müebbet ve “Olası kastla yaralama'” suçundan 30 yıla kadar hapis talep ediliyor. Anne Peyman Pınar Mersinli'nin ise “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Saldırganın anne ve babası cuma günü hakim karşısına çıkacak.

İddianameden dikkat çeken ayrıntılar

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, polis başmüfettişi olan baba Uğur Mersinli'nin, çocuğunun silahlara olan ilgisini, kendine zarar verme eğilimlerini ve psikolojik durumunu bilmesine rağmen gereken önlemleri almadığı iddia edildi.

Babanın, saldırganı atış poligonuna götürüp silah kullanmasına izin verdiği, evde çok sayıda silahı kolayca ulaşılabilecek şekilde muhafaza ettiği ve çocuğunun dijital eylemlerini yeteri kadar denetlemediği öne sürüldü.

Mersinli’nin, bu eylem neticesinde meydana gelen ölüm ve yaralanmaları öngörebilecek durumda olduğu savunuldu.

Tehlikeyi öngördü iddiası

Anne Peyman Pınar Mersinli hakkında ise, çocuğunun psikolojik sıkıntılarına dair yapılan uyarılara rağmen gerekli sağlık kuruluşlarına başvurmadığı ve tehlikeyi öngörmesine karşın beklenen dikkat ile özeni göstermediği iddia edildi.

Her iki şüpheli de verdikleri ifadelerde kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetmişti.

Olay yerinde 5 tabanca ve iki boş şarjör bulundu

Okul koridorunun sonunda 5 tabanca, iki adet boş şarjör ve silahların taşınmasında kullanıldığı düşünülen bir çanta ele geçirilmiş; olay mahallinden toplam 84 kovan toplanmıştı.

Yapılan kriminal incelemeler neticesinde, hayatını kaybeden ve yaralanan mağdurlara isabet eden mermilerin, saldırıda ele geçirilen bu silahlardan ateşlendiği kesinleşti.

Ayrıca iddianamede, olayda kullanılan silahların Uğur Mersinli adına ruhsatlı olduğu belirtildi.

Saldırıdan önce okulun krokisini çizmiş

Saldırganın cep telefonu ve bilgisayarında yapılan incelemelerde, tükenmez kalemle çizilmiş okul krokilerine rastlandı. Cep telefonunda, farklı zamanlarda babasının silahlarıyla çekilmiş fotoğraflar bulunurken, saldırıdan iki gün evvel babasıyla birlikte atış poligonuna gittiğini gösteren görüntüler tespit edildi.

İddianamede, saldırganın bilgisayarında 11 Nisan 2026 tarihini taşıyan ve saldırının adım adım nasıl gerçekleştirileceğini anlatan detaylı bir plan belgesi bulunduğu belirtildi. Söz konusu belgede silahların ve şarjörlerin hazırlanması, okul çıkışlarının kapatılması, tuvaletlerde silahlanma aşaması ve sınıflara girilerek ateş açılması gibi ifadelere yer verildiği aktarıldı.

Aileye defalarca uyarı yapılmış

İddianamede yer alan bilgilere göre, saldırgan farklı yıllar içerisinde okulun rehberlik servisinde toplam 32 bireysel görüşmeye katıldı.

Okul kayıtları incelendiğinde, 2022 ve 2024 yıllarında velilere çocuğun psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğu ve bir hastaneye sevk edilmesi gerektiği yönünde bilgilendirme yapıldığı, ancak hastane başvurusunun gerçekleştirilmediği vurgulandı.

Türkiye'nin gündemine oturan bu vahim olay Onikişubat ilçesinde meydana gelmişti.

İsa Aras Mersinli, çantasına doldurduğu 5 silah ve 7 şarjörle Ayser Çalık Ortaokulu'na girmiş ve iki sınıfa ateş açmıştı.

Saldırı neticesinde 9 öğrenci ve bir öğretmen yaşamını yitirmişti.