Bitlis'te Sağanak Sel ve Taşkınlara Neden Oldu Bitlis'te Sağanak Sel ve Taşkınlara Neden Oldu

Tüm eklem sistemimiz içinde en hareketli olanı olan omuz eklemi, günlük yaşam, spor faaliyetleri ve işlerde büyük avantaj sağlarken aynı zamanda travmalara da açık bir bölgedir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, omuz ağrılarına dair önemli bilgiler verdi.

Omuz ağrısına neden olan faktörler arasında başı çekenler:

1. Kas Ağrıları: Fibromiyalji Sendromu, Miyofasiyal Ağrı Sendromu gibi çeşitli çevresel kas problemleri omuz ağrısına yol açabilir.

2.Kas ve Sinir Sıkışması: Boyun fıtıkları (C4-7), Brakial Pleksus Nöropatileri, Torasik Outlet Sendromu, Refleks Sempatik Distrofi gibi durumlar omuz ağrısına sebep olabilir. İmpingement sendromu ise humerus başı ile korakoakromial ark arasında, supraspinatus kas tendonu, bisipital tendon ve subakromial bursanın sıkışması ve inflamasyonu sonucu gelişebilir.

3. Labrum (Kapsül) Yırtıkları: Labrumda meydana gelen yırtıklar, omuz instabilitesine ve ağrıya neden olabilir. Bu durum genellikle omuz çıkıkları sırasında ortaya çıkar ve zamanla tekrarlamasıyla labrum ve eklem yüzeylerinde daha fazla lezyon oluşabilir.

4. Kas Yırtıkları: Özellikle supraspinatus kası gibi rotator cuff adı verilen kas grubundan olan kas yırtıkları, omuz ağrısı ve kısıtlılığına sebep olabilir.

5. Donuk Omuz (Adesiv Kapsülit): Omuz eklem kapsülü ile eklem sinovyasının inflamasyonu sonucu gelişen donuk omuz sendromu, başlangıçta omuz ağrısı ile başlar ve zamanla omuz hareket kabiliyetini kısıtlayabilir.

6. Omuz Eklemi Patolojileri: Glenohumeral osteoartrit (kireçlenme), osteokondral lezyonlar, akromiyoklavikuler eklem osteoartriti, avasküler nekroz, romatoid artrit, polimiyaljia romatika, psödogut, gut hastalıkları ve skapulotorasik eklem patolojileri, omuz ağrısı yapabilen hastalıklar arasında sayılabilir.

Doç. Dr. Ahmet İnanır, bu faktörlere bağlı olarak gelişen omuz ağrılarına uygun tedavi yöntemlerini de değerlendirdi.

Editör: Ömer Faruk