Faydalı Bilgiler

Oruçluya Mekruh Olan 9 Şey

Abone Ol

Haber Merkezi- Oruçluya mekruh (yasak) olan şeyler.

1. Özürsüz olarak bir şeyin tadına bakmak ve çiğnemek mekruhtur, çünkü ağıza alınan bir şeyin yutulma riski vardır. Ancak eğer eş kötü huylu ise pişirilen yemek veya aldatıcı bir durum söz konusu ise satın alınacak bir gıdanın tadına bakılabilir. Ancak bu durumda bir şeyin boğaza gitmemesi önemlidir.

2. Oruçlu bir kişinin önceden çiğnenmiş olmayan, beyaz ve parçalanmamış sakızı çiğnemesi mekruhtur. Yeni bir sakızı çiğnemek ise caiz değildir. Çünkü sakız çiğneyen kişi toplum tarafından oruç tutmamakla itham edilebilir. Ayrıca günümüzde sakızlara tatlandırıcı katıldığı için, ilk çiğnemede bu tatlandırıcıların emilmesiyle oruç bozulabilir.

3. Eşiyle öpüşmek ve sarılmak, güven duymadığı bir eş için mekruhtur, çünkü bu davranışlar orucu bozacak bir fiile yol açabilir. Temel olarak, bir kişinin eşiyle öpüşmesi orucu etkilemez. Ancak oruçlu bir kişinin eşiyle çıplakken sarılması, nefsinden emin olsa da olmasa da mekruhtur. Buna "fâhiş mübâşeret" denir.

4. Kan almak veya hacamat yaptırmak gibi kişinin vücudunu zayıflatacak şeyler yapmak mekruhtur. Ancak bunun bedeni güçsüz düşürmeyeceği durumlarda mekruh olmaz. Yine de bunları iftardan sonra yapmak daha uygun olacaktır.

5. Hanefî mezhebine göre, oruçlu bir kişinin yaş veya kuru misvakla dişlerini temizlemesinde bir sakınca yoktur. Ancak Ebû Yûsuf'a göre, su ile ıslatılmış misvak kullanması mekruhtur. Ağız ve diş temizliği, yemek yendikten veya içecek alındıktan sonra yapılabilir. Oruçlu bir kişinin dikkat etmesi gereken nokta, diş macunlarında bulunan tatlandırıcı maddeleri yutmamaktır.

6. Oruçlu bir kişinin cünüp olarak sabahlaması veya gündüz uykusunda ihtilâm olması orucu bozmaz. Ancak mümkünse bunları geceleyin yapmak daha faziletli olacaktır, çünkü bu şekilde oruca temiz olarak başlanmış olunur.

7. Serinlemek için yıkanmak veya ıslak bir beze sarınmak Ebû Yûsuf'a göre orucu etkilemez. Ancak Ebû Hanîfe'ye göre soğuk su ile yıkanmak veya ağza ve burna su almak mekruhtur, çünkü bunlar orucun yardımcı ibadetlerinden sayılmaz.

8. Oruçlu bir kişinin gül, misk ve esans gibi kokuları koklaması mekruh değildir, ancak diğer mezheplere göre koku sürünmek veya özellikle koklamak mekruhtur.

9. Kan aldırmak veya hacamat yaptırmak orucu bozmaz, ancak kişinin direncini kırarak güçsüz düşmesine neden olabilirse mekruh olur. Hz. Peygamber'in oruçlu iken kan aldırdığı veya hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir.